Παυλάκης: Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από άλλες μεταλλάξεις μετά την νόσηση με Όμικρον

Το τσουνάμι, δήλωσε ο ιατρός, «δεν θα διαρκέσει πολύ αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω του και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας»

Παυλάκης: Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από άλλες μεταλλάξεις μετά την νόσηση με Όμικρον
Advertisement

Ο κίνδυνος μόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ύστερα από νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον είναι υπαρκτός,ακόμα και για έναν εμβολιασμένο, τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως ανέφερε ο ιατρός σε κάθε κορωνοϊό η ανοσία φθίνει μετά από μερικούς μήνες, ενώ υπογράμμισε πως χωρίς την 3η δόση δεν προστατευόμαστε από την παραλλαγή Όμικρον.

Advertisement

Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα τσουνάμι λόγω της Όμικρον, και εξήγησε πως ένα τεράστιο συγχρονισμένο κύμα μολύνσεων όπως αυτό, κινδυνεύει να καταλύσει το σύστημα υγείας και την οικονομική ζωή της.

Το τσουνάμι, δήλωσε ο ιατρός, «δεν θα διαρκέσει πολύ αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω του και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας».

«Τα συστήματα υγείας δεν είναι πουθενά φτιαγμένα για το τσουνάμι, όσες ΜΕΘ κι αν φτιαχτούν δεν φτάνουν, το κλειδί είναι προβλεψή και πρόληψη», σχολίασε

Advertisement

Για το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες τόνισε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, αλλά το θέμα είναι, όπως είπε, τι θα αφήσουν πίσω τους.

Για την  χώρα μας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο επιδημίες,  η Δέλτα και Όμικρον.«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε σε αυτές τις συνθήκες πότε θα αντικαταστήσει τελείως η Όμικρον την Δέλτα, αν γίνει ποτέ αυτό.

Έχουμε μια κατάσταση ανάγκης και κοιτάμε τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι, να εστιάσουμε στην τωρινή κατάσταση»

Advertisement

Παράλληλα για τον περιορισμό της διασποράς ο ίδιος πρότεινε το κλείσιμο όλων των κέντρων συγκεντρώσεων για να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες επαφές : «Το να πηγαίνουν παρέες 5-8 ατόμων στα σπίτια τους, είναι πολύ καλύτερο από συγκεντρώσεις 200 ατόμων»

Ειδικά για τις γιορτές τόνισε ότι «όσες λιγότερες συναντήσεις τόσο καλύτερα. Ματαιώστε τα πάρτι με διψήφιο αριθμό ατόμων, να γίνονται όσο πιο πολλά τεστ. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο θα αποφύγουμε μολύνσεις.Θα νικήσουμε τον ιό, θα έρθουν καλύτερες συνθήκες και να μην ρίχνουμε λάδι», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: