Τι θα συμβεί αν βρεθεί ο αριθμός τηλεφώνου σου στις επαφές ενός εμπόρου ναρκωτικών στην Ελλάδα

Ένας δικηγόρος εξηγεί αν κινδυνεύεις, επειδή ένα «βαποράκι» σε έχει αποθηκευμένο στο κινητό του.

Τι θα συμβεί αν βρεθεί ο αριθμός τηλεφώνου σου στις επαφές ενός εμπόρου ναρκωτικών στην Ελλάδα
Advertisement

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών μπουκάρουν σε νυχτερινό -μεταξύ μας, παρακμιακό- μαγαζί και πιάνουν επ’ αυτοφώρω τύπους να ρουφάνε κόκα στην τουαλέτα και τον φερόμενο ως dealer τους, μέσα στο μαγαζί.

Το παραπάνω συνέβη πριν από κάποιους μήνες σε πόλη της επαρχίας και προφανώς δεν ήταν συμπτωματικό.

Advertisement

Οι αστυνομικοί απλώς περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν, μιας και οι φήμες γύρω από το μαγαζί και τα συγκεκριμένα άτομα έδιναν και έπαιρναν. Η αλήθεια είναι ότι τα ονόματα, τόσο του φερόμενου ως εμπόρου όσο και των χρηστών κοκαΐνης, ήταν λίγο-πολύ γνωστά στην πόλη, ενώ κάποια ήταν μπλεγμένα με άλλες νομικές υποθέσεις του παρελθόντος.

Ωστόσο, εκείνο που έκανε αίσθηση στην κλειστή κοινωνία της πόλης, ήταν το τηλεφωνικό «τεφτέρι» του dealer, μέσα στο οποίο βρέθηκε σχεδόν όλο το πελατολόγιό του.

Τα «καλά» ονόματα που ψώνιζαν κόκα ήταν αρκετά, για να ξεκινήσουν οι ψίθυροι και τα κουτσομπολιά. Κάποιες από τις «επαφές» του εμπόρου άρχισαν να ανησυχούν για νομικά μπλεξίματα.

Advertisement

Ωστόσο, είναι αρκετή η παρουσία του ονόματος ενός φυσικού προσώπου στη λίστα επαφών κάποιου φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών, ώστε να έχει πλεξίματα;

«Όχι. Ναι μεν η Αστυνομία μπορεί να κρατήσει αυτήν τη λίστα επαφών για οποιαδήποτε χρήση, αλλά δεν κινδυνεύεις άμεσα, αν το όνομα και το τηλέφωνό σου βρίσκονται στις επαφές του», λέει ο δικηγόρος Θάνος Καννής.

«Για να κινδυνεύσεις, θεωρητικά, αν ψώνιζες ναρκωτικά από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, θα πρέπει να ανοίξουν τις συνομιλίες του και να βρουν δική σας επικοινωνία. Δηλαδή, να γίνει άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του φερόμενου ως εμπόρου, κάτι που απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση και είναι, με άλλα λόγια, το τελευταίο στάδιο, αν χρειάζεται να αποδείξεις ότι κάποιος τελεί κακουργηματική πράξη.

Advertisement

Δηλαδή, πρέπει να μην έχουν κανένα άλλο στοιχείο για να στοιχειοθετήσουν το κακούργημα εναντίον του και το τηλέφωνο να αποτελεί το μόνο πρόσφορο μέρος. Όμως και πάλι, αυτό θα αφορά τον κατηγορούμενο και όχι εσένα», ξεκαθαρίζει.

Αν ανοίξουν, όμως, τις συνομιλίες του και ακούσουν ότι έχεις συναλλαγές μαζί του, δεν κινδυνεύεις μετά; Δεν θα καταλάβουν ότι έχεις νταραβέρια μαζί του; «Είναι θέμα απόδειξης και αυτό. Κινδυνεύεις με την έννοια ότι κινείς υποψίες και μπορεί η Αστυνομία να ξεκινήσει να σε παρακολουθεί.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, λογικά θα ψάξουν ποιος είσαι εσύ που έχεις νταραβέρια μαζί με τον φερόμενο ως dealer. Από εκεί και πέρα, είναι υποκειμενικό αν θα τους κινήσεις σοβαρές υποψίες ώστε να ξεκινήσουν να σε παρακολουθούν. Μπορούν να σε παρακολουθήσουν και να σε πιάσουν επ’ αυτοφώρω, αν έχεις ποσότητα ναρκωτικών, όμως δεν μπορεί η Αστυνομία να επικαλεστεί απλώς τις συνομιλίες σας.

Advertisement

Διότι, μετά, μπορείς να προσβάλλεις μια τέτοια κατηγορία και να ζητήσεις τον λόγο από την Αστυνομία, επειδή άνοιξε συνομιλίες σου. Διότι, εσύ ίσως ήσουν απλώς ένας χρήστης και το άνοιγμα του τηλεφώνου σου δίχως εισαγγελική εντολή αποτελεί κακούργημα», σημειώνει.

Ανάμεσα στις απορίες που έχω, είναι αν παίζει ρόλο το είδος των ναρκωτικών. Για παράδειγμα, αν οι συναλλαγές έχουν να κάνουν με κάνναβη, χαίρεις καλύτερης αντιμετώπισης από τον νόμο, συγκριτικά με το αν σχετίζονταν με κοκαΐνη;

Όπως είχε πει σε παλιότερο άρθρο ένας άλλος δικηγόρος, ο Σωκράτης Προβατάς, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει τυπική διάκριση μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Όλες οι ναρκωτικές ουσίες, εφόσον δεν είναι νόμιμα συνταγογραφημένες, θεωρούνται ναρκωτικά.

Advertisement

Η διάκριση υφίσταται μόνο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση εξάρτησης, καθώς θεωρείται ότι η κάνναβη δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση, αλλά μόνο ψυχική έξη, συνεπώς όταν κάποιος είναι χρήστης ινδικής κάνναβης, ακόμη και χρόνιος, η ιατροδικαστικές υπηρεσίες αδυνατούν να τον αναγνωρίσουν ως εξαρτημένο».

Ωστόσο, «στη συνείδηση ενός δικαστηρίου υπάρχει πάντα ένας άτυπος διαχωρισμός της βαρύτητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και στην επιμέτρηση της όποιας ποινής».

Επιστρέφοντας στην κουβέντα με τον κ. Καννή, του ζητώ να μου εξηγήσει πώς κινεί κάποιος τις υποψίες στην Αστυνομία για να τον παρακολουθήσει. Όπως λέει, οι αστυνομικοί ξέρουν τη γλώσσα της πιάτσας και καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάς με έναν dealer, ακόμη και αν χρησιμοποιείς συνθηματικά. Βέβαια, «εξαρτάται σε πόσο «σερίφηδες» θα πέσεις», λέει ο δικηγόρος.

Advertisement

Παίζουν ρόλο και οι ποσότητες ναρκωτικών που μπορεί να παραγγέλνω, ώστε να κινήσω υποψίες; «Ναι, και αυτό. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Για παράδειγμα, κάποιος με λευκό ποινικό μητρώο είναι λιγότερο ύποπτος σε σχέση με κάποιον που έχει προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις».

Τέλος, τον ρωτώ αν υπάρχει περίπτωση να κληθώ ως μάρτυρας στο δικαστήριο για την υπόθεση του φερόμενου ως dealer και ο κ. Καννής απαντά πως, «ναι, εννοείται, όποιον θέλουν μπορούν να καλέσουν στο δικαστήριο».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: