Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων λόγω Όμικρον -Τι λένε οι ειδικοί, ποια είναι τα σενάρια

Advertisement

Συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η επιτροπή των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον.

Το πρώτο στοίχημα της νέας χρονιάς είναι το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα σχολεία, με το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά να είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου.

Advertisement

Όπως είχε αναφέρει και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, πριν από δύο ημέρες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν μπροστά τους, περίπου, 10 ημέρες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα.

Όμως, «τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν», τόνισε η κυρία Μακρή, παραθέτοντας τα στοιχεία ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα 81.000 και πλέον, που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η κ. Μακρή επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ κορωνοϊού για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Advertisement

Πλεύρης: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, αν και το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ.

Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Advertisement

Βασιλακόπουλος: Tα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου

Tα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

«Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μην λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ», σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μανωλόπουλος: Ανοιχτή ακόμα η συζήτηση για τα σχολεία

«Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέροντας πως «η Όμικρον έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται».

Advertisement

«Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσο αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη», σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως «αν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις: »Ανοίγουν τα σχολεία»».

Βατόπουλος: Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει συζήτηση αυτές τις μέρες στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις.

«Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος. Ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.

Advertisement

Τζανάκης: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα κλείσουν σε 10 ημέρες

Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά

Τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ξεπέρασαν τις 10.000, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2021, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.

Advertisement

Όπως ανέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την εβδομάδα 20 Δεκεμβρίου 2021 – 26 Δεκεμβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.293.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως τα κρούσματα 8.355 κρούσματα στα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί επίσημα τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: