Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον; -Τι δείχνει νέα έρευνα

Μία νέα έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα σε ορισμένες χώρες ρυπαίνουν περισσότερο από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι δείχνουν τα δεδομένα.

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον; -Τι δείχνει νέα έρευνα
Advertisement

H ηλεκτροκίνηση που έρχεται να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της είναι το μέλλον της αυτοκίνησης.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ένα ισχυρό όπλο στην μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ωστόσο ο «περιβαλλοντικός» αντίκτυπός τους ποικίλλει πολύ από χώρα σε χώρα και μάλιστα σε ορισμένα μέρη του πλανήτη ρυπαίνουν περισσότερο από τα συμβατικά μοντέλα βενζίνης, δείχνει η ανάλυση των δεδομένων.

Advertisement

Στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται ταχύτερα στον κόσμο, τα ηλεκτρικά οχήματα στην Πολωνία και το Κοσσυφοπέδιο για παράδειγμα παράγουν στην πραγματικότητα περισσότερες εκπομπές άνθρακα, επειδή τα δίκτυα φόρτισης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ερευνητική εταιρεία συμβούλων Radiant Energy Group (REG).

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης η εικόνα είναι καλύτερη, αν και η εξοικονόμηση σε εκπομπές ρύπων άνθρακα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα δίκτυα προμηθειών και την ώρα της ημέρας που χρεώνονται τα οχήματα.

Ένας οδηγός EV στη Γερμανία για παράδειγμα, όπου το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άνθρακα, εξοικονομεί 55% περισσότερο σε αέρια του θερμοκηπίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Advertisement

Οι καλύτερες επιδόσεις ανήκουν στην πυρηνική και υδροηλεκτρική Ελβετία με εξοικονόμηση άνθρακα 100% έναντι των βενζινοκίνητων οχημάτων, τη Νορβηγία με 98%, τη Γαλλία με 96%, τη Σουηδία με 95% και την Αυστρία με 93%, σύμφωνα με τη μελέτη που κοινοποιήθηκε στο Reuters.

Ουραγοί της σχετικής κατάταξης είναι η Κύπρος με 4%, η Σερβία με 15%, η Εσθονία με 35% και η Ολλανδία με 37%.

Η σημασία της ώρας φόρτισης

Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ισπανία με μεγάλες επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, η έλλειψη αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας σημαίνει ότι η ποσότητα άνθρακα που εξοικονομείται από την οδήγηση ενός EV εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ώρα της ημέρας που αυτό επαναφορτίζεται.

Advertisement

Η φόρτιση το απόγευμα, όταν ο ήλιος και ο άνεμος είναι πιο συχνοί, εξοικονομεί 16 έως 18% περισσότερο άνθρακα από ό,τι τη νύχτα όταν τα δίκτυα είναι πιο πιθανό να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ή άνθρακα.

Η ανάλυση είναι βασισμένη σε δημόσια δεδομένα από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαφάνειας διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ENTSO-E και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ενώ προέκυψε πριν από τις συζητήσεις της Τετάρτης για τις μεταφορές στη σύνοδο κορυφής COP26.

Έδειξε πώς η ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας να μειώνει τις εκπομπές εξαρτάται από την εξεύρεση καλύτερων τρόπων απαλλαγής από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκλήσεις που πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει.

Advertisement

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για παράδειγμα, μπορούν να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια στην πλήρη χωρητικότητά τους μόνο για έως και τέσσερις ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και χώρες που προμηθεύονται σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναγκάζονται να προσφέρουν τη λειτουργία νυχτερινής φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδάλλως αυτά πολύ απλά θα ξεμένουν.

Ανισότητες αποτυπώματος άνθρακα

Έως ότου διατίθεται σταθερή ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε όλη την Ευρώπη, οι οδηγοί EV που επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμά τους και οι μηχανικοί που σχεδιάζουν υποδομές φόρτισης πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις ανισότητες, δήλωσαν οι ερευνητές της REG με έδρα τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ικανότητα να απελευθερώνει τις μεταφορές με άνθρακα με τρόπο που οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν θα το κάνουν ποτέ», δήλωσε ο ερευνητής Sid Bagga.

Advertisement

«Αλλά το αποτύπωμα άνθρακα της ηλεκτροκίνησης ποικίλλει δραματικά ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα μιας χώρας… Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν αξιόπιστες και εφικτές στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα, εάν θέλουν η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα να είναι επιτυχής.»

Βέβαια, το χάσμα στις εκπομπές μεταξύ ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων οχημάτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν ότι θα έπρεπε να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων της ΕΕ, ενώ οι περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έκαναν τους κινητήρες τους πιο αποδοτικούς.

Ως αποτέλεσμα, η μέση εκπομπή ρύπων άνθρακα των νέων ταξινομημένων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά μέσο όρο 25% μεταξύ του 2006 και του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΧ.

Advertisement

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα ξεπεράσουν τα συμβατικά

Οι πωλήσεις EV στην Ευρώπη επιπλέον ωθούνται από τις κρατικές επιδοτήσεις και τους κανονισμούς για νέα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Ένα στα πέντε οχήματα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το περασμένο τρίμηνο ήταν ηλεκτροκίνητα και η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young αναμένει ότι οι πωλήσεις μοντέλων μηδενικών εκπομπών ρύπων θα ξεπεράσουν τις παραλλαγές με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε απόλυτες τιμές έως το 2028.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors, η Stellantis και ο Όμιλος Volkswagen έχουν θέσει στόχους να πωλούν κυρίως ή αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, με την GM να έχει δεσμευτεί για μια ηλεκτρική ευρωπαϊκή γκάμα μέχρι το 2022 και τη VW να στοχεύει σε 70% πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μέχρι το 2030.

Η μελέτη της REG βασίστηκε σε δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2021. Σύγκρινε τις εκπομπές από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος που ταιριάζει με την απόδοση ενός Tesla Model 3 για οδήγηση 100 χιλιομέτρων με τις εκπομπές που παράγονται από ένα μέσο βενζινοκίνητο όχημα για την ίδια απόσταση.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: