BP: Η φόρτιση αυτοκινήτων θα γίνει πιο επικερδής από τον ανεφοδιασμό με βενζίνη

BP: Η φόρτιση αυτοκινήτων θα γίνει πιο επικερδής από τον ανεφοδιασμό με βενζίνη
Advertisement

Η BP πιστεύει πως οι ταχυφορτιστές της θα γίνουν σύντομα πιο κερδοφόροι από ό,τι οι πωλήσεις βενζίνης στα πρατήρια.

Το ορόσημο θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή για την BP που θέλει να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement

Για αρκετά χρόνια οι φορτιστές αυτοκινήτων ήταν ζημιογόνοι για την BP και άλλες εταιρείες λόγω των μεγάλων επενδύσεων του κλάδου για επέκταση στην ηλεκτροκίνηση.

Οι ταχυφορτιστές της BP δεν αναμένεται να γίνουν κερδοφόροι πριν από το 2025, όμως το περιθώριο κέρδους ήδη πλησιάζει τα επίπεδα της πώλησης καυσίμων κίνησης.

«Πλησιάζουμε τη στιγμή που οι βασικοί επιχειρηματικοί όροι της ταχείας φόρτισης θα είναι καλύτεροι από ό,τι με τα καύσιμα», δήλωσε Emma Delaney, επικεφαλής πελατών και προϊόντων στη BP, προσθέτοντας πως η ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση για ταχυφορτιστές στη Βρετανία και την Ευρώπη, έχει ήδη φέρει τα περιθώρια κέρδους κοντά σε αυτά της παραδοσιακής πλήρωσης βενζίνης.

Advertisement

Η Delaney δεν αποκάλυψε τα κέρδη ή τις μέχρι σήμερα ζημίες, ούτε το πότε τα κέρδη από τους φορτιστές αναμένεται να ξεπεράσουν τα συμβατικά καύσιμα.

Το 2020 η BP ανέφερε μεικτά περιθώρια κέρδους για λιανικές πωλήσεις καυσίμων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 το τμήμα πελατών και προϊόντων της BP είχε καθαρά κέρδη 2,6 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% των συνολικών κερδών της εταιρείας. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για φορτιστές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 45% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Thunder Said Energy, το μέσο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια καυσίμων είναι περίπου 0,04 ευρώ ανά λίτρο.

Advertisement

Η BP σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυό της από τα 11.000 σημεία φόρτισης σήμερα στα 70.000 έως το 2030. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, οι οποίες πειραματίζονται με διάφορες τεχνολογίες φόρτισης, η BP εστιάζει στους ταχυφορτιστές. Η Delaney πρόσθεσε:

«Συνολικά, βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στην ταχεία φόρτιση για καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και για τις υπηρεσίες στόλου γενικότερα. Εκεί είναι που βλέπουμε τα μεγάλα περιθώρια».

Η Shell, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει 500.000 σημεία φόρτισης σε όλο τον κόσμο έως το 2025, εγκαινίασε την Πέμπτη σταθμό υπερταχείας φόρτισης στο Λονδίνο, όπου τα αυτοκίνητα μπορούν να γεμίσουν τη μπαταρία κατά 80% μέσα σε 10 λεπτά.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: