«Ψευτό-μπανάνα» Αιθιοπίας: Το φρούτο που δεν τρώγεται, αλλά θα σώσει τον κόσμο

«Ψευτό-μπανάνα» Αιθιοπίας: Το φρούτο που δεν τρώγεται, αλλά θα σώσει τον κόσμο
Advertisement

Λέγεται enset και είναι «συγγενής» της μπανάνας. Είναι γνωστή και ως αιθιοπική μπανάνα, μπύρα της αβυσσινιακής και «ψευδο-μπανάνα».

Πρόκειται για ένα ποώδες είδος ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια μπανανών και παρότι αποτελεί βασικό είδος διατροφής στην Αιθιοπία, είναι άγνωστη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Advertisement

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει τη νέα υπερτροφή που θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Δρ Γουελτάβεκ Αμπέντε από το Πανεπιστήμιο Χαγουάσα στην Αουάσα της Αιθιοπίας.

Η «Ψεύτικη μπανάνα» δεν τρώγεται. Όμως, τα αμυλώδη κοτσάνια και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας γεωργικές έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καλλιέργεια της θα μπορούσε ενδεχομένως να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντα ​​και της Ρουάντα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Τζέις Μπορέλ, του Royal Botanic Gardens, που συμμετείχε στην έρευνα, η καλλιέργεια του enset μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε δύσκολες εποχές στην Αφρική.

«Έχει μερικά πολύ ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό ως είδος. Μπορείς να το φυτέψεις οποιαδήποτε στιγμή, να κάνεις τη συγκομιδή οποιαδήποτε στιγμή και είναι αιωνόβιο. Για αυτό το αποκαλούν και δέντρο κατά της πείνας», λέει.

Advertisement

Η Αιθιοπία είναι πιο γνωστή για τις καλλιέργειες καφέ, όμως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει τώρα μία στροφή προς νέα φυτά, που μπορούν να θρέψουν τους λαούς στον καιρό της κλιματικής κρίσης.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων φυτών για τη διατροφή του κόσμου, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχονται από τρία είδη – ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα φυτά που χρησιμοποιούμε σε όλο τον κόσμο γιατί ως ανθρώπινο είδος, έχουμε βάλει όλα μας τα αυγά στο ίδιο, πολύ μικρό καλάθι, αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Δρ Μπορέλ.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: