Κοροναϊός: Σε νέο ρεκόρ η θνησιμότητα στην Ελλάδα – Τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Κοροναϊός: Σε νέο ρεκόρ η θνησιμότητα στην Ελλάδα – Τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Advertisement

Η αναλογία των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι σχεδόν τριπλάσια στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ευρωπαϊκών χωρών, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Μάλιστα η θνησιμότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με δεδομένα ερευνητών στην Οξφόρδη.

Advertisement

Το δεκαπενθήμερο που έληξε στις 23 Ιανουαρίου η Ελλάδα ανέφερε 117,74 θανάτους από κοροναϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 43,18 θανάτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τις χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι στην 4η θέση μεταξύ των 30 χωρών, ανάμεσα στη Σλοβακία και την Πολωνία, δείχνουν τα νεότερα δεδομένα του ECDC. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (161,12 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και στη δεύτερη ανεβαίνει η Κροατία (130,35).

Η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ερχόταν τρίτη σε αναλογία θανάτων μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Τότε, όμως, η θνησιμότητα ήταν μόνο 54,11 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά δεκαπενθήμερο.

Advertisement

Σύμφωνα όμως με τα δεδομένα που συλλέγει το Our World In Data, υπηρεσία με βάση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η θνησιμότητα στην Ελλάδα έχει ανέβει κι άλλο μετά τις 23 Ιανουαρίου, την τελευταία ημερομηνία για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα του ECDC.

Στις 31 Ιανουαρίου η θνησιμότητα εμφανίζεται να έχει φτάσει τους 136,25 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, που ανερχόταν την ίδια ημέρα στους 54,59 θανάτους.

Αυτό σημαίνει ότι έχει καταρριφθεί το ρεκόρ του φονικού περυσινού Νοεμβρίου, όταν η χώρα κατέγραψε σε δύο εβδομάδες 133 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Advertisement

Σύμφωνα με το Our World In Data, η θνησιμότητα της Covid-19 στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τους προηγούμενους λίγους μήνες οι επιδόσεις της χώρας ήταν σημαντικά καλύτερες από τον μέσο όρο.

Αν εξετάσουμε τα δεδομένα του ECDC από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει καταγράψει 2.120,53 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, πάνω από τον μέσο όρο των 2.085,93 θανάτων στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Όσον πάντως αφορά τα κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο αναφοράς, η Ελλάδα κατέγραψε 2.583,59 νέες λοιμώξεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάτω από τον μέσο όρο των 3.111,22 κρουσμάτων ανά εκατομμύριο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: