Οι influencers ενώνονται και αντεπιτίθενται για να ακυρώσουν το κίνημα της απόρριψής τους

Οι influencers ενώνονται και αντεπιτίθενται για να ακυρώσουν το κίνημα της απόρριψής τους
Advertisement

Θα περίμενε κανείς ότι δέκα ημέρες μετά την άτυπη κήρυξη εθνικού cancel στους αυτόχθονες «επιδραστικούς», οι social media influencers -τουλάχιστον εκείνοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής- θα αιμορραγούσαν από followers και θα είχαν απολέσει την παρεμβατικότητά τους στον δημόσιο λόγο.

Η πραγματικότητα όμως είναι κατά τι διαφορετική.

Advertisement

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης, ο οποίος μετά την υπαναχώρηση των αδελφών Αντετοκούνμπο στη συνεργασία τους μαζί του για την κλήρωση ενός διαμερίσματος δέχτηκε βαρύ, αλλά όχι καταπώς φαίνεται ασήκωτο πλήγμα στην ινσταγκραμική έξωθεν καλή μαρτυρία του, έχασε μόλις και μετά βίας 100.000 followers, αριθμός που φαντάζει το δίχως άλλο δυσανάλογος με τη συζήτηση και τις επικρίσεις που δέχτηκε τόσο για τη φιλική σχέση του με επιχειρηματία το όνομα του οποίου ενεπλάκη αβάσιμα στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη όσο και για τα σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια που κάποιοι ανέσυραν από το βραχύ παρελθόν του στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Απολογία και συμπαράσταση

Η απολογία του Κοψιάλη, αλλιώς του πιο λαοπρόβλητου από τους ντόπιους social media influencers, φαίνεται ότι κατεύνασε το ποίμνιό του. Την ανήρτησε μάλιστα σε post, μάλλον για να μείνει ως μνημείο για τις επόμενες γενιές και τα μελλοντικά beef, και όχι σε εφήμερο Insta Story.

Advertisement

Στο βίντεο ο «πατριάρχης των “επιδραστικών”» με ταιριαστό στην περσόνα που έχει καλλιεργήσει λαϊκισμό εξέθεσε τα δεινά που περνούν ο ίδιος και η οικογένειά του εξαιτίας της εμπλοκής του στο #Cancel, μίλησε για τις κατάρες, τις απειλές και τις ύβρεις που δέχεται με το καντάρι από τους haters, ξεκαθάρισε πως είναι κατά των βιαστών, πρότεινε στην ελληνική πολιτεία τη δημιουργία γραμμής κατά του cyber bullying για θύματα όπως ο ίδιος και επισήμανε -σχετικά με τα ομοφοβικά σχόλια που του αποδόθηκαν- πως δεν τον ενδιαφέρει κανείς τι κάνει στο κρεβάτι του.

Ναι, χρησιμοποίησε το κορυφαίο πατριαρχικό κλισέ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Οχι δηλαδή ότι πήραν είδηση κάτι απ’ όλα αυτά οι followers του. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο δημιουργός βίντεο, όπως δηλώνει στη σελίδα του, αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθεί σχετικά με το πρόσφατο Κοψιάλης-gate.

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη, παλαίμαχη διαγωνιζόμενη του «Greece’s Next Top Model» του παλιού του ορθόδοξου, η Εύη Βατίδου, ο Δημοσθένης Τζουμάνης, κατά κόσμον «Γύπας», και η Ελενα «Μαριπόζα» Κρεμλίδου, μεταξύ άλλων, έσπευσαν να χειροκροτήσουν την τοποθέτηση του Κοψιάλη στο προφίλ του. Δείξε μου τους φίλους σου!

Advertisement

Παρέμβαση έκανε και η Ιωάννα Τούνη των 918.000 followers με σχόλιο-δικανικό λόγο κατά του διαδικτυακού bullying, κατηγορώντας επί τη ευκαιρία ως κομπλεξικούς όσους βλέπουν με καχυποψία τα επιτεύγματα της ίδιας και των άλλων «επιδραστικών».

Πύρινη ήταν και η τοποθέτηση της Σούπερ Κικής, η οποία αφού διακήρυξε την αγάπη και επέκρινε την ανθρωποφαγία, τα έβαλε με τους haters, με τη ζήλια και τον φθόνο τους που ξεχειλίζουν.

«Θα σε δικάσω στο Instagram»

Στην πραγματικότητα, το Instagram, που ξεκίνησε το 2010 ως ένα μέσο επικοινωνίας και προβολής για δημιουργούς, δηλαδή ανθρώπους που ενεργούν και παράγουν κάτι και όχι απλώς μηρυκάζουν την αυτοαναφορικότητα, προβάλλουν την κορμάρα και γκαρίζουν σε σπασμένα ελληνικά την αποψάρα τους, δεν κατάντησε, αλλά το κατάντησαν.

Advertisement

Ποιοι; Μα οι ίδιοι οι στυλοβάτες του. Το αλλοτινό «θα σε κρεμάσω στα μανταλάκια», που εξελίχθηκε αργότερα στο «θα σε βγάλω στα τηλεπαράθυρα», έγινε σήμερα «θα σε δικάσω στο Instagram» – εντάξει, και στο Twitter.

Μάλιστα, παρότι οι illuminati των εγχώριων «επιδραστικών», ορμώμενοι από την περίπτωση Κοψιάλη, καταδίκασαν ομόθυμα τον ψόφο στα κοινωνικά δίκτυα, την ίδια στιγμή έμοιαζαν να παρακινούν εμμέσως τους followers τους να απαξιώσουν τον Ηλία Γκιώνη, κατά ινσταγκραμικό κόσμο «O Mikros Prigipakos».

Ο εσχάτως χιλιοτραγουδισμένος ακτιβιστής κατηγορείται από τους θιασώτες του Κοψιάλη πως η δράση του και οι αποκαλύψεις που κάνει μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αποτέλεσμα γνήσιου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, αλλά υποκινείται από πολύ ταπεινότερα ελατήρια, ήτοι την αυτοπροβολή του.

Advertisement

Γι’ αυτό και ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται γνωστοί ή αναγνωρίσιμοι άνθρωποι. Πώς το λέει ο θυμόσοφος λαός;Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

Το Influencer Marketing Hub, αλλιώς ο διαδικτυακός κόμβος που επικοινωνεί τάσεις και δεδομένα ανάμεσα στους influencers και τα brands, καταγράφει την ουρανομήκη αύξηση του τζίρου.

Το 2016 η αγορά των επιδραστικών στις ΗΠΑ ήταν στα 1,7 δισ. δολάρια, το 2019 ανέβηκε στα 9,7 δισ. και το 2020, βοηθούσης της πανδημίας, έφτασε στα 13,8 δισ. δολάρια.

Κι αν οι αριθμοί φαίνονται σε κάποιους απρόσωποι, υπάρχει το ανάγλυφο παράδειγμα των Αμερικανίδων αδελφών Τσάρλι και Ντίξι Ντ’Αμέλιο, οι οποίες συστήθηκαν μέσω του TikTok στην οικουμένη σχεδόν ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό και πέρυσι κατέγραψαν ετήσια έσοδα μεγαλύτερα κι από εκείνα του CEO της Apple Τιμ Κουκ.

Advertisement

Η 17χρονη σταρ της κινεζικής πλατφόρμας Τσάρλι Ντ’Αμέλιο κέρδισε 17 εκατ. δολάρια, ενώ ο 61χρονος κραταιός άνδρας της Slicon Valley μόλις 14 εκατ. δολάρια. Τουλάχιστον, ξέρει σε ποια μπορεί να απευθυνθεί για δανεικά!

Ο Νιλ Σάφερ, ιδρυτής της εταιρείας PDCA Social, η οποία ειδικεύεται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ, και θεωρούμενος αυθεντία του είδους, προβλέπει ότι το 2022 η αξία του influencer marketing θα ανέλθει στα 15 δισ. δολάρια.

Fake followers

Τι γίνεται όμως με εκείνους που παρότι μοιάζουν επιδραστικοί και μοστράρουν χιλιάδες ή εκατομμύρια followers για ένα κομμάτι ψωμί (εντάξει, παντεσπάνι) στα brands και τις εταιρείες δεν είναι τίποτα περισσότερο από σοσιαλμιντιακές φούσκες;

Advertisement

Η εταιρεία Invesp μόνο για το 2019 υπολογίζει το αφελώς σπαταλημένο χρήμα στα κοινωνικά δίκτυα περί τα 1,3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή εταιρείες και brands στράτευσαν στις καμπάνιες τους influencers οι followers των οποίων δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα. Μπορεί οι αριθμοί να λένε πάντα την αλήθεια, όμως ποιος είπε ότι τα κοινωνικά δίκτυα εμπίπτουν στους κανόνες του ορθολογισμού;

Υπολογίζεται ότι το 60% των influencers παγκοσμίως χρησιμοποιεί πλαστά δεδομένα σε ό,τι αφορά το ποίμνιο των followers του. Δηλαδή παρουσιάζει ένα κοινό για να αυξήσει την επιδραστικότητα και τη συναλλακτική αξία του, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Advertisement

Φυσικά, πολλοί θα νιώσουν στο πετσί τους την «πεφτοσυννεφίτιδα» (βλ. πέφτω από τα σύννεφα) με την παραπάνω πληροφορία, όμως οι ψεύτικοι followers και τα χαλκευμένα στοιχεία στο σύμπαν των κοινωνικών δικτύων είναι τελικά τόσο κοινά όσο, ας πούμε, ο ψόφος.

Η βρετανική εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών Fasthosts θα μπορούσε να είναι η νέμεσις των όπου Γης επιδραστικών. Τα στοιχεία της είναι αποκαλυπτικά σχετικά με το σανό που οι social media influencers ταΐζουν το κοινό τους, το οποίο τελικά είναι ίσως πολύ μικρότερο απ’ όσο οι ίδιοι διατυμπανίζουν και φυσικά θα επιθυμούσαν.

Η Κάιλι Τζένερ κατέχει την πρωτιά με το ποσοστό των fake followers της να φτάνει στο 28,5%, ενώ την ακολουθεί κατά πόδας η αδελφή της Κένταλ Τζένερ, με το 27,2% των 157 εκατομμυρίων ακολούθων της να είναι ύποπτο.

Advertisement

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μπλέικ Λάιβλι (27%), ο Τζάστιν Μπίμπερ (26,9%) και η Ριάνα (26,2%). Εννοείται ότι και η Ελλάδα έχει τους δικούς της πρωταθλητές. Σύμφωνα με τη Fasthosts, πρώτη και καλύτερη στην εγχώρια λίστα φιγουράρει η Ιωάννα Τούνη με το 36,3% των followers της να θεωρείται ύποπτο (σε απόλυτους αριθμούς 409.000) και ακολουθεί ο Αλέξανδρος Κοψιάλης με το 33,8% (480.000), η Ελένη Φουρέιρα με το 24,6% (361.000) και ο Κωνσταντίνος Αργυρός με το 23,5% (243.000).

Ενδεχομένως οι λεγόμενοι «αγορασμένοι» followers που δεν αντιστοιχούν σε κάποιον άνθρωπο, αλλά σε bots να δικαιολογούν την ελάχιστη επίδραση που είχε η πρόσφατη φουρτούνα για τους ντόπιους influencers στα αριθμητικά δεδομένα των followers τους. Αλλά ακόμα και το δέος που μπορεί να καταλαμβάνει κάποιον στη θέα των δυσθεώρητων followers μπορεί τελικά να αποδειχτεί μπούμερανγκ.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: