Δασκάλα διορθώνει τα λάθη των παιδιών με μοναδικό τρόπο και δίνει το σωστό παράδειγμα για όλους

Δασκάλα διορθώνει τα λάθη των παιδιών με μοναδικό τρόπο και δίνει το σωστό παράδειγμα για όλους
Advertisement

Μία νέα εκπαιδευτική μέθοδο κοινοποίησε μία δασκάλα δημοτικού μέσω ανάρτησης στο Facebook σχετικά με τη διόρθωση γραπτών.

Μια δασκάλα που χρησιμοποιεί την «θετική διόρθωση», ενθαρρύνει τους μαθητές της να προσπαθήσουν ξανά, να γίνουν καλύτεροι και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Advertisement

Η ανάρτηση που διαβάσαμε στη σελίδα «Μικρά Ανθρωπάκια», εξηγεί πως ο τρόπος που διαχειρίζεται τα λάθη των μαθητών του ένας εκπαιδευτικός είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο που αντιδρά στις σωστές απαντήσεις.

Ολόκληρη η ανάρτηση που έκανε η δασκάλα

«ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Με αφορμή ένα σχόλιο, που έγινε πάνω στην ανάρτηση με θέμα τη θετική ενίσχυση, σκέφτηκα να δώσω ένα παράδειγμα διόρθωσης λανθασμένων απαντήσεων.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η ιδέα της θετικής ενίσχυσης είναι να κάνουμε ενισχυτικές, θετικές παρατηρήσεις στα παιδιά.

Advertisement

Σε ένα ολόσωστο κείμενο, για παράδειγμα, μπορούμε να επικροτήσουμε τις ήδη σωστές αντιδράσεις του παιδιού διευκρινίζοντας λεπτομερώς καθετί, που θέλουμε να δούμε ξανά από εκείνο.

Με τον τρόπο αυτό χτίζουμε μια καλή σχέση μεταξύ μας, αλλά και του παιδιού με τη διαδικασία της μάθησης. Ακόμα γίνεται ξεκάθαρο τι περιμένουμε εμείς από το παιδί, αλλά και πόσο παρατηρούμε και στηρίζουμε την προσπάθειά του.

Τι γίνεται όμως, όταν έχουμε να διορθώσουμε λάθη; Τα λάθη που είναι μετρήσιμα, όπως για παράδειγμα ένα ορθογραφικό λάθος ή ένα λάθος σε μαθηματική πράξη, το σημειώνω και δίνω στο παιδί νέες ευκαιρίες για επιτυχία.

Advertisement

Τα παιδιά δε νοιάζονται, αν διορθώνουμε με κόκκινο χρώμα, όπως πολύ συχνά ακούω να ανησυχούν οι ενήλικες. Τα παιδιά νοιάζονται για τα λόγια μας.

Ένα παιχνιδιάρικο σχόλιο, μια ευγενική και χαδιάρικη προτροπή να προσπαθήσουν ξανά, μια έκφραση κατανόησης, λίγο χιούμορ, είναι αυτό που αποφορτίζει το κλίμα και κάνει τα παιδιά να εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σημαντικό είναι πάντα να θυμόμαστε να αφήνουμε τα μικρά ανθρωπάκια με έναν καλό λόγο, ακόμα και αν όλες οι απαντήσεις είναι λάθος. Σε περίπτωση, που συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι η στοχοθεσία μας για το παιδί είναι ακατάλληλη για το ίδιο.

Advertisement

Το δικό μου μικρό ανθρωπάκι ξετρελαίνεται να διαβάζει τα συννεφάκια. Τα βλέπει σαν παιχνίδι και ανυπομονεί για τα σχόλια!».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: