Η αρχή του τέλους της πανδημίας -Χαλάρωση μέτρων στην Ευρώπη, γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πλήρης άρση

Advertisement

Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας αρχίζει να διαφαίνεται, καθώς πολλές χώρες προχωρούν ή σχεδιάζουν σημαντική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παρότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι ακόμα περιορισμένη, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινούν τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Advertisement

Ωστόσο η χώρα μας δεν μπορεί να περάσει άμεσα στην άρση των περιορισμών, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, λόγω της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορωνοϊού, το σύνθημα έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή, παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων.

Μαζί της συμφώνησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον.

Advertisement

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, αρκεί, όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, να γίνεται εγκαίρως, στους ασθενείς με κορωνοϊό που τα δικαιούνται.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου μετρίασε την αισιοδοξία για άμεση άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων, καθώς ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή.

Ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και τη μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Και αυτό γίνεται «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα».

Για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Advertisement

Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων», ωστόσο «ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά -όπως τόνισε- αυτό είναι ένα ζήτημα που η Επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε πως δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: