Πάτρα: Δεν αποκλείω τίποτα, λέει γιατρός του Ωνασείου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας – Αν λείπει το οξυγόνο, σταματάει η καρδιά

Πάτρα: Δεν αποκλείω τίποτα, λέει γιατρός του Ωνασείου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας – Αν λείπει το οξυγόνο, σταματάει η καρδιά
Advertisement

Αίσθηση στην κοινή γνώμη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα», έχει προκαλέσει των τριών μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, που έχασαν αιφνιδίως τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια.

«Οδηγός» για το τι συνέβη στην ίδια, αλλά και στις αδερφές της, φαίνεται ότι θα είναι η υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας με σπασμούς, έναν μήνα μετά τον θάνατο της μικρής της αδερφής, της Ίριδας, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Advertisement

Η μόλις 7 μηνών Ιριδα εξέπνευσε τον Μάρτιο του 2021. Έναν μήνα μετά, η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο με σπασμούς.

Οι γιατροί έκαναν εξονυχιστικό καρδιολογικό έλεγχο και το παιδί μεταφέρθηκε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου υπέστη ανακοπή, κατά την στιγμή που δεν βρίσκονταν μπροστά γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε οκτώ λεπτά οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν το κοριτσάκι, αλλά υπέστη εγκεφαλοπάθεια. Στη συνέχεια, στην Τζωρτζίνα τοποθετήθηκε απινιδωτής σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Advertisement

Ο Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος και διευθυντής παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου, που φρόντισε την Τζωρτζίνα όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο της Αθήνας, δήλωσε στο MEGA πως είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις για την τοποθέτηση απινιδωτή, το 2021.

«Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα. Ήταν όλα φυσιολογικά, άριστη καρδιά, άριστο καρδιογράφημα. Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, παρακολουθούσαμε το παιδί από μακριά.

Με μία συσκευή που λαμβάναμε από το μηχάνημα παίρναμε στοιχεία για το αν υπήρχε επικίνδυνη δραστηριότητα. Το παρακολουθούσαμε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι την ημέρα του θανάτου. Η συσκευή δεν έδειξε καμία απολύτως σοβαρή αρρυθμία» είπε ο κ. Παπαγιάννης.

Advertisement

«Να σας απαντήσω στα καρδιολογικά, το παιδί δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα επιφάνειας, που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Δεν αποκλείω τίποτα άλλο.

Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά. Δεν είχε καρδιακό πρόβλημα, το είχαμε ελέγξει από κάθε πλευρά» προσέθεσε.

Πριν από ένα μήνα, τον Ιανουάριο του 2022, η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας και κατέληξε στις 29 του μηνός, μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής δεν έχει αποσταλεί αίτημα για εκταφή της Τζωρτζίνας, καθώς προς το παρόν είναι πολλά τα στοιχεία που προέχει να εξεταστούν.

Εκκρεμούν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, από τις οποίες, όπως είπε και ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις, αλλά περίπου σε έναν μήνα.

O ίδιος ο κ. Λέων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκταφής, είπε πως στην παρούσα φάση δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί.

Advertisement

Όπως εξήγησε το πρωί της Παρασκευής, οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» τον θάνατο, δηλαδή δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι εάν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα και τα τρία παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται ότι είχαν διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα.

Ο κ. Λέων τόνισε ακόμη ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί στην υπόθεση εάν υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο, «αλλά έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να ερευνήσουμε, είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία, όπως λέμε, κοινή για όλα τα παιδιά».

Πώς πέθανε η 7 μηνών Ίριδα

Την ίδια ώρα, η εκπομπή «LIVE NEWS» αποκάλυψε τις τελευταίες ώρες στη σύντομη ζωή της Ίριδας.

Σύμφωνα με την εκπομπή του MEGA, τη μέρα που πέθανε το μωρό, η μητέρα των τριών παιδιών ήταν μόνη στο σπίτι, χωρίς τον σύζυγό της και είχε πάει για να την βοηθήσει η αδελφή της.

Advertisement

Το μωρό ξύπνησε στις 17.30 το απόγευμα και, αφού το τάισε η μαμά του βρεφική κρέμα, έκατσαν μαζί με τη θεία του, στον καναπέ. Το μωρό δεν γκρίνιαζε, ήταν ευδιάθετο.

Λίγο πριν νυχτώσει, η μητέρα και η θεία το έκαναν μπάνιο. Στη συνέχεια της έδωσαν γάλα και αμέσως μετά η μητέρα το έβαλε στην κούνια για να κοιμηθεί. Το μωρό κοιμόταν συνήθως με πιπίλα, ένα μικρό πανάκι πετσετέ στο χεράκι του και μια κουβερτούλα τύπου fleece.

Τo μωρό ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 02.30. Η μητέρα του πήγε από πάνω του, του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και το μωρό ξανακοιμήθηκε.

Στις 11.30 το πρωί, το κοριτσάκι δεν έχει ξυπνήσει. Η μητέρα λέει στην αδερφή της να μπει στο δωμάτιο και να την σηκώσει, για να ετοιμαστούν και όλοι μαζί να πάνε βόλτα. Η θεία μπαίνει στο δωμάτιο, όμως το μωρό είναι ξεσκέπαστο, με το κορμάκι του παγωμένο…

Advertisement

Τρέχοντας η θεία, πήγε στην κουζίνα και φώναξε τη μητέρα του μωρού για βοήθεια. Η θεία άρχισε ΚΑΡΠΑ και τεχνητή αναπνοή και ζήτησε από τη μητέρα να πάει να την βοηθήσει και να καλέσουν ασθενοφόρο.

Οι μαλάξεις συνεχίζονται αλλά η Ίριδα δεν επανέρχεται. Το ασθενοφόρο φτάνει στο σπίτι ταχύτατα αλλά η μάχη για το αγγελούδι έχει ήδη χαθεί…

Το ασθενοφόρο έφτασε σχεδόν αμέσως, σε περίπου πέντε λεπτά. Στο μεταξύ η μητέρα και η θεία συνέχιζαν τις μαλάξεις στο νεογέννητο κοριτσάκι, χωρίς όμως αυτό να επανέρχεται. Στο Καραμανδάνειο, όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατό του…

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: