Έτσι παρακολουθούν ανθρώπους με τα AirTags της Apple -Η εταιρεία θα κάνει αλλαγές

Advertisement

Η Apple ετοιμάζει μια σειρά από αλλαγές για να γίνει δυσκολότερη η κατάχρηση των AirTags, για την παρακολούθηση κάποιου.

Η συσκευή, που έχει μέγεθος κουμπιού, συνεργάζεται με την εφαρμογή «Find My» της Apple, για τον εντοπισμό χαμένων αντικειμένων.

Advertisement

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι με τις αλλαγές που θα κάνει, θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των «ύποπτων» AirTags και θα ειδοποιούνται οι χρήστες σε περίπτωση που μια τέτοια συσκευή μετακινείται μαζί τους.

Τον Ιανουάριο, αρκετές γυναίκες δήλωσαν στο BBC ότι τους παρακολουθούσαν με τη χρήση AirTags, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές και για περιπτώσεις κλοπής αυτοκινήτων με τη «βοήθεια» της συσκευής.

Η Apple λάνσαρε τα AirTags τον περασμένο Απρίλιο. Η μικρή, στρογγυλή συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλίτσες, κλειδιά, πορτοφόλι ή όποιο άλλο αντικείμενο μπορεί να χάσει κάποιος, έτσι ώστε να το εντοπίσει.

Advertisement

Όμως, μπορεί να γίνει κατάχρηση για την παρακολούθηση κάποιου, για παράδειγμα αν ένα AirTag τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο ή τσάντα.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, για να γίνει πιο δύσκολο αυτό, η Apple ανέφερε ότι κάθε χρήστης που θα εγκαθιστά για πρώτη φορά το AirTag θα βλέπει ένα μήνυμα που θα τον προειδοποιεί ότι η χρήση της συσκευής για παρακολούθηση ανθρώπων δίχως τη συναίνεσή τους αποτελεί έγκλημα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Επίσης, το μήνυμα θα αναφέρει πως η συσκευή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εντοπίζεται από θύματα και πως οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να ζητήσουν από την εταιρεία πληροφορίες για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του AirTag.

Advertisement

«Το AirTag σχεδιάστηκε για να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν τα προσωπικά αντικείμενά τους, όχι την παρακολούθηση ανθρώπων ή των περιουσιακών στοιχείων άλλων ατόμων και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κακόβουλη χρήση των προϊόντων μας», τόνισε η εταιρεία.

Επί του παρόντος, χρήστες iPhone- ή Android συσκευών που κατεβάζουν μια εφαρμογή- δέχονται ειδοποιήσεις «ανεπιθύμητης παρακολούθησης» αν ένα άγνωστο AirTag μετακινείται μαζί τους. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι θα ειδοποιούνται νωρίτερα για τέτοιες περιπτώσεις.

Όταν προειδοποιούνται για «ανεπιθύμητη παρακολούθηση» από τέτοια συσκευή, οι χρήστες των iPhone 11, 12 και 13 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «εύρεση ακριβείας» για να δουν την απόσταση και την κατεύθυνση προς το άγνωστο AirTag, όταν είναι στην εμβέλειά του. Μέχρι τώρα, μόνο ο ιδιοκτήτης του AirTag μπορούσε να το κάνει αυτό.

Advertisement

Τώρα, οι χρήστες συσκευών iOS μπορούν να στείλουν ειδοποίηση ανεπιθύμητης παρακολούθησης για να κάνουν το ύποπτο AirTag να παίξει ήχους. Η Apple ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούνται πιο δυνατοί ήχοι στο μέλλον, για να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί η συσκευή.

Επίσης, θα προσθέσει λειτουργία με βάση την οποία σε περίπτωση που ένα AirTag που δεν ήταν κοντά στο άτομο που το καταχώρησε για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, η συσκευή θα κάνει έναν ήχο όταν αφαιρείται.

Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει την παρουσία ενός AirTag σε θύμα παρακολούθησης, αλλά πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πωλούνται στο διαδίκτυο AirTags με απενεργοποιημένα εσωτερικά ηχεία.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: