Δείτε πώς δρούσαν οι πορτοφολάδες που «ξάφριζαν» επιβάτες στα μέσα μεταφοράς – Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

Advertisement

Το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Ασφάλειας Αττικής, όπως αυτό αποτυπώνεται σε φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την δράση της συμμορίας των πορτοφολάδων, έρχεται σήμερα στο φως.

Στη δικογραφία των 222 σελίδων περιλαμβάνονται σημαντικά και αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης των μελών της συμμορίας που «χτυπούσαν» μεθοδευμένα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε στάσεις αστικών λεωφορείων, στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού, στον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης κι αλλού.

Advertisement

Ο τρόπος δράσης

Στην πολυσέλιδη δικογραφία αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος δράσης των πορτοφολάδων. Οι «μακρυχέρηδες» έδιναν ιδιαίτερη βάση στην απόσπαση της προσοχής των ανυποψίαστων θυμάτων τους.

Αυτό μπορούσε να συμβεί με τεχνητό τρόπο, δηλαδή, με την πρόκληση συνωστισμού από άλλα μέλη της ομάδας, ώστε εκείνος που θα αναλάμβανε να «τσιμπήσει» το πορτοφόλι, να περάσει απαρατήρητος.

Ξαφνικά το υποψήφιο θύμα περικυκλώνονταν από μέλη της συμμορίας. Κάποιος τον έσπρωχνε κι ένας άλλος τον προσέγγιζε για να του αρπάξει το πορτοφόλι ή το κινητό του τηλέφωνο.

Advertisement

Τη στιγμή που το θύμα αντιλαμβανόταν ότι κάτι δεν πάει καλά κατά την οποία ένας σπρώχνει τον ανυποψίαστο επιβάτη και έτερο μέλος της οργάνωσης προσεγγίζει και αρπάζει το πορτοφόλι, τη τσάντα, ή το κινητό, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του αυτουργού της κύριας πράξης.

Τα πορτοφόλια που είχαν κλέψει τα πετούσαν στη συνέχεια σε κάδους ή υπονόμους, ενώ τα κινητά τηλέφωνα, τα διαβατήρια, τις άδειες διαμονής και άλλα τιμαλφή τα διέθεταν σε συγκεριμένους κλεπταποδόχους στο κέντρο της Αθήνας.

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών άρχισαν τον Οκτώβριο του 2021 με άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, παρακολουθήσεις, καταθέσεις, ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού και γεωντοπισμό.

Advertisement

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμορία ήταν χωρισμένη σε υποομάδες και για την επικοινωνία μεταξύ τους και προκειμένου να μην γίνουν στόχος των Αρχών, χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω κωδικοποιημένες λέξεις:

ΚΑΤΩ: ΣΤΑΣΗ ΗΣΑΠ «Κάτω Πατήσια» Ή ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΜΕΤΡΟ

ΕΤΣΙ: ΚΛΑΠΕΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ή ΛΕΜΟΝΙ: ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

ΒΙΒΛΙΟ: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΣΙΔΕΡΟ ή ΚΟΜΜΑΤΙ : ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ

ΜΑΥΡΟΙ ή ΘΕΙΟΣ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

ΚΕΛΕ Ή ΚΕΛ : ΕΥΡΩ

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ή ΝΕΡΟ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑϊΣΚΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ή ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

ΣΙΔΕΡΩΝΩ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ

ΛΕΚ: ΕΥΡΩ

Advertisement

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: