Τον πρώτο κινητήρα που καταναλώνει όλα τα καύσιμα παρουσίασε Αμερικανική εταιρεία

Τον πρώτο κινητήρα που καταναλώνει όλα τα καύσιμα παρουσίασε Αμερικανική εταιρεία
Advertisement

Τα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο παρουσιάζονται εδώ και χρόνια μεταξύ των λύσεων που ενδεχομένως μπορέσουν να κρατήσουν στη ζωή τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ακόμα μετά την κατάργησή τους η οποία έχει οριστεί για το 2035.

Σε αυτό το πλαίσιο η αμερικανική Cummins, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας κατασκευής κινητήρων, παρουσίασε ένα νέο πρωτοποριακό block που μπορεί να «κάψει» όλα τα καύσιμα, από πετρέλαιο, αμόλυβδη μέχρι και υδρογόνο!

Advertisement

Πρόκειται φυσικά για μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των ΜΕΚ ωστόσο υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός: ο συγκεκριμένος κινητήρας δεν θα μπορεί τη μία μέρα να εφοδιάζεται με ένα καύσιμο και την επόμενη με κάποιο άλλο.

Το τελικό σετάρισμα γίνεται με βάση το καύσιμο που θα χρησιμοποιεί για όλο τον κύκλο ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι όλο το blοck θα είναι ίδιο για όλες τις εκδόσεις και αυτό που αλλάζει θα είναι μόνο το πάνω μέρος του κινητήρα.

«Και γιατί αυτό είναι πρωτοποριακό;» μπορεί να αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Γιατί η ύπαρξη ενός κοινού κινητήρα που θα προσαρμόζεται εύκολα πάνω στο καύσιμο που θα καταναλώνει, δίνει την δυνατότητα στις βιομηχανίες να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα κόστη τους και αυτό μπορεί να ωφελήσει και τον τελικό καταναλωτή.

Η αρχική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας θα γίνει πάνω στον κινητήρα B6.7 της Cummins που χρησιμοποιείται από αγροτικά οχήματα.

Advertisement

Αυτό το σύνολο αποτελείται από 6 κυλίνδρους, με turbo μεταβλητής γεωμετρίας και δύναμη που κυμαίνεται από 155 έως 326 PS.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να τον δούμε τα επόμενα χρόνια και σε επιβατικά οχήματα αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: