Ο κρυφός πλούτος του Πούτιν – Πόση είναι η περιουσία του Ρώσου Τσάρου

Ο κρυφός πλούτος του Πούτιν – Πόση είναι η περιουσία του Ρώσου Τσάρου
Advertisement

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους επέβαλαν νέες κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επιδρομή στην Ουκρανία, σε μια σπάνια απόφαση που έχει στόχο την προσωπική περιουσία κάποιου ξένου ηγέτη.

Όμως οι συνέπειες αυτών των κυρώσεων μπορεί να μην έχουν καμία άλλη σημασία πέρα της συμβολικής, καθώς κανείς δε γνωρίζει το ακριβές ύψος της περιουσίας του Πούτιν ή πού βρίσκεται αυτή.

Advertisement

Ο Ρώσος Τσάρος φέρεται να κατέχει περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως δεν έχει αφήσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για περιουσιακά του στοιχεία.

Είναι κρυμμένα πίσω από περίπλοκα οικονομικά σχέδια, τα οποία κατέστρωσαν έμπιστοί του συνεργάτες, σύμφωνα με την έκθεση του 2016 για τα «Panama Papers».

Πούτιν: Το πολυτελές γιοτ και το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα

Ανάμεσα στις πολυτέλειες που έχουν συνδεθεί με στενούς φίλους του Πούτιν και μέλη της οικογένειάς του, αλλά ποτέ με τον ίδιο, είναι μια τεράστια θαλαμηγός, αξίας 100 εκατ. δολαρίων κι ένα «παλάτι» στη Μαύρη Θάλασσα που χτίστηκε για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον Πούτιν.

Advertisement

Στα χαρτιά ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας σεμνός και ταπεινός γραφειοκράτης. Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που κατέθεσε το 2018, φαίνεται να έχει στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα 800 τ.μ. στην Αγία Πετρούπολη, όπως επίσης δύο αυτοκίνητα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης κι ένα φορτηγό.

Πούτιν: Τα εισοδήματα που δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το ετήσιο εισόδημα του Πούτιν ανέρχεται σε 140.000 δολάρια, ποσό που δε δικαιολογεί την συλλογή του από πανάκριβα ρολόγια.

Σύμφωνα με επικριτές του Πούτιν, ο πλούτος του υπολογίζεται σε 200 δισ. δολάρια περίπου σε  περιουσιακά στοιχεία, τοποθετώντας τον στη λίστα με τους πιο πλούσιους ηγέτες του κόσμου.

Advertisement

Πούτιν: Άγνωστο πού έχουν κρύψει την περιουσία του

Μια θεωρία που κυκλοφορεί σχετικά με την περιουσία του Πούτιν είναι ότι εκβιάζει τους Ρώσους ολιγάρχες ότι θα τους συλλάβει αν δεν μεταβιβάσουν μετρητά και μετοχές των εταιρειών τους στον ίδιο.

Η καταγραφή του πλούτου του έχει αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη. Το περιοδικό Forbes υποστηρίζει ότι «το να μάθουμε την καθαρή περιουσία του Πούτιν είναι πιθανώς το μεγαλύτερο αίνιγμα στο κυνήγι πλούτου».

Παρ’ όλ’ αυτά, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί η κοινή γνώμη να μη γνωρίζει πού έχει κρυμμένα τα περιουσιακά του στοιχεία ο Πούτιν, όμως οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να τα έχουν καταγράψει εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, τονίζουν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και να τα «παγώσουν».

Advertisement

Εκτιμάται, τέλος, ότι μερικές από τις κρυψώνες του πρέπει να βρίσκονται εντός της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Θα μπορούσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν να τον αναγκάσει να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με το CNN, σίγουρα όχι. Πιθανόν το πλήγμα από τις κυρώσεις στην περιουσία του Ρώσου προέδρου να είναι μικρό, όμως υπονομεύουν την αξιοπιστία του στη διεθνή σκηνή.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: