Η Scania θα πληρώσει πρόστιμο 880 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε λόγω καρτέλ

Η Scania θα πληρώσει πρόστιμο 880 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε λόγω καρτέλ
Advertisement

Το 2017 η αρχή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέβαλε στη Scania πρόστιμο 880 εκατ. ευρώ για συμμετοχή της σε καρτέλ εταιρειών κατασκευής φορτηγών.

Το πρόστιμο αυτό επιβεβαίωσε πλέον το Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο τον περασμένο μήνα απέρριψε την προσφυγή που άσκησε η Scania.

Advertisement

Με απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εταιρίες Scania AB, Scania CV AB και Scania Deutschland GmbH, τρεις οντότητες του ομίλου Scania, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και πώληση βαρέων φορτηγών για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων είχαν παραβεί τους κανόνες του δικαίου της Ένωσης που απαγορεύουν τις συμπράξεις, μετέχοντας από τον Ιανουάριο του 1997 έως τον Ιανουάριο του 2011, μαζί με τους ανταγωνιστές τους, σε συμπαιγνιακούς διακανονισμούς με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η Επιτροπή επέβαλε στη Scania πρόστιμο ύψους 880.523.000 ευρώ.

Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν της λεγόμενης υβριδικής» διαδικασίας, η οποία συνδυάζει τη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών και τη συνήθη διοικητική διαδικασία στον τομέα των συμπράξεων.

Εν προκειμένω, κάθε επιχείρηση που ήταν αποδέκτης της ανακοίνωσης αιτιάσεων, περιλαμβανομένης της Scania, επιβεβαίωσε στην Επιτροπή τη βούλησή της να συμμετάσχει σε συζητήσεις με σκοπό τη διευθέτηση της διαφοράς.

Advertisement

Ωστόσο, κατόπιν συζητήσεων με την Επιτροπή, η Scania αποφάσισε να αποσυρθεί από την εν λόγω διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση διευθέτησης της διαφοράς ως προς τις επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει σχετικό επίσημο αίτημα και συνέχισε την έρευνα εις βάρος της Scania.

Η Κομισιόν συμπέρανε ότι το καρτέλ ήλεγχε το κόστος παραγωγής των φορτηγών, επηρεάζοντας εμμέσως και τη λιανική τιμή τους, ενώ ταυτόχρονα μετακυλούσε το κόστος εφαρμογής νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, για την κάλυψη των αυστηρότερων κανόνων εκπομπών αερίων, στους πελάτες της.

«Αντί να συνομιλούν υπόγεια για τις τιμολογήσεις, οι κατασκευαστές θα έπρεπε να ανταγωνίζονται ο ένας με τον άλλον», δήλωσε λακωνικά η αρμόδια επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Advertisement

Πέραν της Scania, στο καρτέλ συμμετείχαν οι MAN, DAF, Daimler, Iveco και Volvo/Renault, οι οποίες ελέγχουν την ευρωπαϊκή αγορά φορτηγών σε ποσοστό 90%. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως τώρα στις έξι εταιρείες ανέρχονται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Scania, ήταν η μοναδική από τις έξι εμπλεκόμενες εταιρείες που δεν δέχτηκε τον συμβιβασμό που της πρότεινε η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει μείωση του προστίμου κατά 10% εάν οι εταιρείες παραδέχονταν ότι είχαν συστήσει ολιγοπώλιο.

Το πρόστιμο της Scania είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που επιβλήθηκε στην έρευνα για το καρτέλ, πίσω από αυτό της Daimler, η οποία πλήρωσε 1 δισ. ευρώ. Η MAN απέφυγε τις ποινές διότι ήταν η εταιρεία που ενημέρωσε τις Αρχές για την ύπαρξη του όλου σχήματος.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: