Γιατί θα πρέπει να μας τρομάζει το «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης» που εκτέλεσε εκπαιδευτική πτήση

Γιατί θα πρέπει να μας τρομάζει το «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης» που εκτέλεσε εκπαιδευτική πτήση
Advertisement

Το ανθεκτικό στις πυρηνικές βόμβες «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έκανε μια σύντομη εκπαιδευτική πτήση τη Δευτέρα 28/2, λίγο ώρα αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα έθετε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε υψηλό συναγερμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων.

Βασισμένο όπως και το Air Force One στο δοκιμασμένο B747, το «ιπτάμενο Πεντάγωνο» – απογειώθηκε από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Νεμπράσκα και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μια πτήση 4,5 ωρών προς το Σικάγο και πίσω πριν προσγειωθεί ξανά, ανέφερε ο βρετανικός ιστότοπος ειδήσεων iNews.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης πτήσης, το αεροπλάνο φέρεται να συνοδευόταν από πολλά τζετ έγκαιρης προειδοποίησης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων.

Η αποστολή του «Αεροπλάνου της Αποκάλυψης» είναι να επιτρέπει στον Πρόεδρο να διευθύνει τις αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, με το επίγειο δίκτυο πιθανότατα χτυπημένο και αποδιοργανωμένο, συνεπικουρούμενο στον ρόλο του «ιπτάμενου στρατηγείου» από αεροσκάφη E-6B «Mercury» του Ναυτικού.

Η αμερικανική Αεροπορία απέσυρε το Ε-4Β από την δευτερεύουσα αποστολή του, την μεταφορά του εκάστοτε υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, προκειμένου να περάσει από συντήρηση και ορισμένες αναβαθμίσεις που θα παρατείνουν την υπηρεσία του.

Advertisement

Ο υπουργός Άμυνας ταξιδεύει πλέον με άλλα αεροσκάφη ώστε να περιοριστεί η φθορά λόγω των ωρών που συγκεντρώνουν τα πολύτιμα Ε-4Β.

Το E-4B είναι μέρος ενός στόλου των λεγόμενων αεροσκαφών Nightwatch που διατηρεί ο στρατός των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. Το αεροσκάφος περιέχει μερικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που πιθανότατα δεν θα δείτε σε ένα εμπορικό 747.

Το αεροπλάνο κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων είναι εξοπλισμένο με απαρχαιωμένο αναλογικό εξοπλισμό, αντί για σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό, για να του επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και όταν εκτίθεται στον ηλεκτρομαγνητικό παλμό από μια πυρηνική έκρηξη.

Advertisement

Το αεροπλάνο, το οποίο δεν έχει σχεδόν κανένα παράθυρο, είναι επίσης εξοπλισμένο με ειδική θωράκιση για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος του από τις θερμικές επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου.

Φιλοξενεί περισσότερα από 65 δορυφορικά πιάτα και κεραίες, επιτρέποντας του να επικοινωνεί με πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και σταθερά τηλέφωνα οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με το CNBC. Πολλά από τα άλλα χαρακτηριστικά του αεροπλάνου παραμένουν διαβασμησμένα.

Η USAF διαθέτει συνολικά τέσσερα Ε-4Β τα οποία πρόκειται να αποκτήσουν νέα ηλεκτρονικά και εξοπλισμό επικοινωνών ενώ θα αντικατασταθούν και οι καλωδιώσεις τους καθώς η αποστολή τους δεν σηκώνει αποτυχία.

Advertisement

Βεβαίως τα αεροσκάφη θα καθηλώνονται εκ περιτροπής για συντήρηση και εκσυγχρονισμό αφού πρέπει να υπάρχουν πάντα κάποια διαθέσιμα για πτήση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Το «ιπτάμενο Πεντάγωνο» παρέχει την δυνατότητα στην αμερικανική ηγεσία να εμπλέξει assets της «Πυρηνικής Τριάδας» (στρατηγικά βομβαρδιστικά, υποβρύχια και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους από υπόγεια σιλό) ακόμη και εάν οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί πρώτες πυρηνικό πλήγμα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: