Μήπως η Ευρώπη βιάστηκε πολύ να άρει τα μέτρα της πανδημίας;

Μήπως η Ευρώπη βιάστηκε πολύ να άρει τα μέτρα της πανδημίας;
Advertisement

Μετά από μία ήρεμη περίοδο στο μέτωπο της πανδημίας που συνοδεύτηκε από την χαλάρωση των περιορισμών, η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά την ανάκαμψη του ιού αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η βιαστική άρση των μέτρων τροφοδοτεί την επάνοδο του κορωνοϊού σε μια δύσκολη περίοδο μάλιστα.

Ο λόγος; Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω πιέσεις την ώρα που αυξάνεται το κόστος ζωής, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου.

Advertisement

Ο ιός ανέκτησε έδαφος με την την εμφάνιση του πιο μεταδοτικού στελέχους της παραλλαγής Όμικρον (BA.2). Η Γερμανία σημείωσε την Τρίτη νέο ρεκόρ στα ποσοστά μόλυνσης, με τα κρούσματα να αυξάνονται για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις, η Γερμανία εμμένει στα σχέδια της να καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς την Κυριακή.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ πιέζει κατά ενός εκτεταμένου ανοίγματος και προτρέπει τα 16 γερμανικά κρατίδια να εφαρμόσουν κανόνες που επιτρέπουν στοχευμένους περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.

Advertisement

«Δεν βρισκόμαστε σε φάση όπου θα μπορούσαμε να καταργήσουμε όλα τα μέτρα να πέσουν», είπε την Τρίτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD.

Η Αυστρία έχει επίσης φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, αλλά προχωράει με μια πιο ήπια προσέγγιση. Η χώρα ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα τον νόμο που καθιστούσε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, καταργώντας ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα της Ευρώπης.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία έχουν διπλασιαστεί μετά την άρση των περιορισμών στις 25 Φεβρουαρίου. Αυξάνονται επίσης στην Ελβετία.

Advertisement

Στη Γαλλία, εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και δάσκαλοι πέταξαν τις μάσκες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια τη Δευτέρα.

Η Αγγλία θα άρει τους τελευταίους περιορισμούς της την Πέμπτη και θα σταματήσει τα δωρεάν μαζικά τεστ την 1η Απριλίου. Το αεροδρόμιο Χίθροου επίσης, η British Airways και η Virgin Atlantic Airways καταργούν την υποχρωετική χρήση μάσκας.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης οικιακών ειδών Wilko έφτασε ακόμη και στο σημείο να δίνει οδηγίες στο προσωπικό ότι δεν χρειάζεται πλέον να παραμένει στο σπίτι εάν κάποιος βρεθεί θετικός. Ακολούθησαν ωστόσο, αντιδράσεις και μετρίασε την πολιτική της.

Advertisement

Στη Βρετανία υπάρχει απροθυμία για την αυστηροποίηση των μέτρων. Όμως η πανδημία έχει αρχίσει να φαίνεται ξανά. Ο αριθμός των ατόμων με Covid στα αγγλικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί  κατά 18% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Στην Ιταλία, που κινείται πιο αργά στην κατάργηση των περιορισμών συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 120.000 μαθητές, περίπου το 2,5% του συνόλου, βρίσκονταν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 5 Μαρτίου, αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα στη νότια πόλη Τσερκιάρα ντι Καλάμπρια, ο δήμαρχος έκλεισε ακόμη όλα τα σχολεία αυτή την εβδομάδα λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων.

Advertisement

Το νέο ξέσπασμα οδηγεί στην επαναφορά ορισμένων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, σημειώνει το Bloomberg υπογραμμίζοντας την απροθυμία του κόσμου να τα τηρήσουν.

Στο Octave et Arpege, μια μουσική και θεατρική σχολή στο Παρίσι, ο σκηνοθέτης ζήτησε από τις οικογένειες τη Δευτέρα να πιέσουν τα παιδιά να φορούν μάσκες και να ακολουθούν τους κανόνες.

Σε μια παράσταση του Cirque Zingaro την Κυριακή, περίπου το μισό κοινό επέλεξε να φορέσει τις μάσκες, παρόλο που δεν είναι πλέον υποχρεωτικές.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: