Δημοσκόπηση Politico: Το 60% των Ελλήνων στηρίζει την Ουκρανία και το 63% λέει «ναι» στον ευρωστρατό

Δημοσκόπηση Politico: Το 60% των Ελλήνων στηρίζει την Ουκρανία και το 63% λέει «ναι» στον ευρωστρατό
Advertisement

Ισχυρή είναι η υποστήριξη χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί σε αυτή, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό καταδίκης της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της ΕΕ και δημοσιοποίησε το Politico.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να «απαντήσουν» με σειρά κυρώσεων στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Euroskopia, μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων, ρώτησε τους πολίτες στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία τι πιστεύουν για «την επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη».

Advertisement

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».

Ωστόσο, οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (34%) να λένε ότι «μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν», σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία.

Αναλυτικά, οι αντιδράσεις ανά χώρα: Ελλάδα 34%, Ιταλία 19%, Γαλλία 13%, Γερμανία 11%, Ισπανία 10%, Ολλανδία 9%.

Advertisement

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% από τις έξι χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, να δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως».

Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 53%.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν επίσης σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία.

Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά και μεγαλύτερη «αντιπολίτευση» στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35% αντίστοιχα.

Advertisement

Στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας της ΕΕ, η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια».

Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: