«Βόμβα» Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία

Advertisement

Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με την Ρωσία, για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα., δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ουκρανική δημόσια Suspilne και την οποία επικαλείται το Reuters.

«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού.

Advertisement

Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ουκρανική κρατική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne απέρριψε τα τελεσίγραφα από τη Ρωσία λέγοντας πως η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή.

Advertisement

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε ο Ζελένσκι

«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι.

Advertisement

Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

«Οποιαδήποτε απόφαση για συμφωνία θα ληφθεί μεταξύ Ζελένσκι-Πούτιν»

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhaylo Podolyak είπε ότι η σταθερή στάση της Ουκρανίας ανάγκασε τη Ρωσία «να αξιολογήσει καλύτερα την πραγματικότητα» της κατάστασης, η οποία την οδήγησε σε «κάποιο είδος διαλόγου» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Advertisement

Μιλώντας στο BBC, ο Podolyak είπε ότι το Κίεβο δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ στα τελεσίγραφα της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για μια συμφωνία θα ληφθεί μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Podolyak είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Advertisement

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μοιράστηκε τον ήχο από μια σειρήνα και κατήγγειλε τον ρωσικό βομβαρδισμό σχολείου στη Μαριούπολη. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν επιζήσει», είπε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: