Βασιλακόπουλος: «Λάθος η κατάργηση του πιστοποιητικού, δε μπορούν να βγαίνουν ελεύθερα οι ανεμβολίαστοι»

Advertisement

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη αναφορικά με το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ όσον αφορά τη χώρα μας, η συζήτηση ξεκίνησε μετά από δήλωση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, μέλους της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Advertisement

Όπως υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass. Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους στο μέλλον, σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι νοσηλείες.

Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστεί για κάποιο καιρό ακόμα.

Advertisement

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε «εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας».

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής σημείωσε πως ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα.

Επανέλαβε πως αν καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».

Advertisement

Χθες, Δευτέρα, έγινε και η επίσημη τοποθέτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν, είτε σε αυτή, είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Δεν καταργείται οριστικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, ενώ υπογράμμισε ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Ο Θάνος Πλεύρης χαρακτηριστικά τόνισε «οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Το ξεκαθαρίζουμε.

Advertisement

Όποιες αλλαγές γίνουν- στον τομέα των πιστοποιητικών, στην δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν- θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: