Θυμόσαστε την… πανδημία; Επέστρεψε

Θυμόσαστε την… πανδημία; Επέστρεψε
Advertisement

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν αρχίσει να ξυπνάνε εφιάλτες.

Μπορεί οι τηλεοράσεις να έχουν ξεχάσει την πανδημία, μπροστά στην εκρηκτική… θεαματικότητα του πολέμου, όμως τα στατιστικά νούμερα που καταγράφουν τα νέα κρούσματα και τις απώλειες, απειλούν να μας… ξυπνήσουν πολύ άσχημα από τον λήθαργο.

Advertisement

Ο ΠΟΥ ανέφερε – με βάση τα στοιχεία της Τρίτης (21/3) – ότι μετά από σταθερή μείωση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων μολύνσεων της πανδημίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με άνοδο 7% στον αριθμό των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του σημείωσε επίσης ότι η Όμικρον έχει πλέον μια σειρά από νέες υπομεταλλάξεις. Η BA.2 έχει γίνει η κυρίαρχη υπομετάλλαξη τις τελευταίες 30 ημέρες.

Το 85,96% των ακολουθιών του ιού που υποβάλλονται στο GISAID, τη δημόσια βάση δεδομένων παρακολούθησης ιών, είναι πλέον η παραλλαγή BA.2. Αυτή η υπομετάλλαξη έχει πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα από την αρχική Όμικρον, η οποία ήταν ήδη μη συγκρίσιμη με την προηγούμενη Δέλτα…

Advertisement

Tα εβδομαδιαία στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι το ποσοστό των περιπτώσεων BA.2, σε σύγκριση με άλλες υπομεταλλάξεις αυξάνεται σταθερά από τα τέλη του 2021, με αυτή την υπομετάλλαξη να γίνεται η κυρίαρχη έως και την έβδομη εβδομάδα του 2022.

Και τώρα τα… καλά νέα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μετάλλαξη αυτή έχει αρχίσει να επεκτείνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς στη Νοτιοανατολική Ασία (στην Κίνα έχουν επανέλθει τα τοπικά lockdown), τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, του Δυτικού Ειρηνικού και της Ευρώπης.

Μια ματιά στα καθημερινά κρούσματα στην Ευρώπη δείχνει μια ταχύτατη επέκταση επίσης στη Γερμανία και σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να είναι κορυφαία περίπτωση στην Ευρώπη όσον αφορά το εφιαλτικό ρεκόρ απωλειών καθημερινά σε αναλογία με τον πληθυσμό της…

Advertisement

Διεθνώς τα δημοσιεύματα που μεταφέρουν εκτιμήσεις για επιστροφή νέου κύματος πριν από το καλοκαίρι, δυστυχώς πυκνώνουν καθημερινά. Όποιος… αντέχει ας ρίξει μια ματιά.

• Προς το παρόν πάντως και οι τέσσερεις της παρέας του Οικονογραφήματος, βρισκόμαστε άλλοι κλινήρεις άλλοι με ελαφρά συμπτώματα, σε καραντίνα λόγω της Όμικρον, για 5-6 ημέρες ακόμα…

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: