Τι θα γίνει με τον Σαϊντού; Συμπαράσταση για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα απελαθεί

Τι θα γίνει με τον Σαϊντού; Συμπαράσταση για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα απελαθεί
Advertisement

Ο μαθητής της τρίτης Λυκείου κλείνει σε λίγους μήνες τα 18 χρόνια και απειλείται με απέλαση καθώς το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει  απορρίφθηκε. Οι συμμαθητές τους καθώς και η τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου κάνουν έκκληση να παραμείνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αίτημά του αναμένεται να συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό, στις 30 Μαρτίου.

Advertisement

Για την υπόθεση μίλησε χθες ο διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, Νικόλας Κακλαμάνος.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας.

Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» εξήγησε ο εκπαιδευτικός.

Η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα.

Advertisement

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» τόνιζε, προσθέτοντας ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Αφού έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas, πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και αρίστευσε. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει και τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.

Advertisement

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου υπογραμμίζοντας πως ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα.

«Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: