Επιδημία σαλμονέλας με τα Kinder έκπληξη: Πάνω από 130 κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Advertisement

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει  η υπόθεση με τα μολυσμένα Kinder Έκπληξη. Η επιδημία σαλμονέλας απασχολεί εδώ και λίγα 24ωρα, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη  την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία κυρίως στους γονείς, καθώς έχει προσβάλει κυρίως παιδιά και νεαρά άτομα.

Ο μικροβιολογικός αυτός κίνδυνος βρισκόταν αυτή την φορά κρυμμένος σε ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για παιδιά, τα σοκολατένια αυγά Kinder Έκπληξη, που κατασκευάζονται από τη Ferrero.

Advertisement

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με τον συνολικό αριθμό να υπολογίζεται, πλέον, σε πάνω από 100.

Η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium.

Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής, μέχρι τις 5 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 134 κρούσματα. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν παιδιά κάτω των δέκα ετών, ενώ το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Advertisement

Το γενικό ξέσπασμα («outbreak») αντανακλά σε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό νοσηλευόμενων παιδιών. Ορισμένα παρουσιάζουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα, που οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και επιταχύνεται συνεχώς, αφορά σε επτά χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες μολύνσεις με 57. Οι ασθενείς εντοπίστηκαν (βάσει της ημερομηνίας λήψης δείγματος για ανάλυση) μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, με την πλειοψηφία να επιβεβαιώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Advertisement

Όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είναι κάτω από 18 ετών, με το συντριπτικό 60% να αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Η Dr. Lesley Larkin, επικεφαλής επιτήρησης για τα γαστρεντερικά παθογόνα και ασφάλεια των τροφίμων (One Health) στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Διερευνούμε μια σειρά κρουσμάτων Salmonella που έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και σε συνεργασία με τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας, τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους προσβεβλημένους καταναλωτές και τα μικροβιολογικά δεδομένα από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, έχουν εντοπίσει ότι τα κρούσματα συνδέονται».

Advertisement

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας έχουν ήδη εκδώσει ανακοίνωση, συμβουλεύοντας το κοινό να μην καταναλώνει ορισμένα προϊόντα Kinder με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μεταξύ Ιουλίου, 11 και 7 Οκτωβρίου 2022.

Οι παρτίδες της Kinder Έκπληξη που εμπλέκονται, αφορούν συσκευασίες 20 γραμμαρίων και πακέτα των τριών αυγών x 20 γραμμάρια, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι κατασκευάστηκαν στο Βέλγιο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: