Πάσχα στο χωριό, μετά από δύο χρόνια -«Μάσκα παντού και τεστ πριν φύγετε», τι συμβουλεύουν ειδικοί

Πάσχα στο χωριό, μετά από δύο χρόνια -«Μάσκα παντού και τεστ πριν φύγετε», τι συμβουλεύουν ειδικοί
Advertisement

Τα δύο προηγούμενα χρόνια το Πάσχα ήταν ιδιαίτερο. Πέρυσι, οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονταν, τα καταστήματα ήταν κλειστά, εμπορικά και εστίαση, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, οι μετακινήσεις γίνονταν με SMS και για συγκεκριμένους λόγους, ενώ το Πάσχα του 2020 ήταν ακόμη πιο ζοφερό.

Τότε το Πάσχα είχε ουσιαστικά εορταστεί… στα μπαλκόνια. Οι περιστάσεις ιδιαίτερες και δύσκολες, με έναν άγνωστο τότε ιό για τον οποίο δεν υπήρχε θεραπεία και εμβόλιο.

Advertisement

Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, με το εμβόλιο να έχει αλλάξει συντριπτικά τις ισορροπίες. Μπορεί και πάλι η παρουσία του κορωνοϊού να είναι ισχυρή, η πανδημία να είναι εδώ και να μην πρέπει να την ξεχνάμε, αλλά η κανονικότητα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό και τα ταξίδια είναι δυνατά εντός και εκτός Ελλάδας.

Πάσχα με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Ετσι, το Πάσχα φέτος θα εορταστεί με τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή επίδειξη πιστοποιητικών για είσοδο σε κλειστούς χώρους (εστίαση-εμπορικά) και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Πλεύρης: Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Οι ειδικοί ωστόσο συστήνουν προσοχή για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς είναι λογικό να υπάρξει συνωστισμός σε εκκλησίες, κεντρικούς δρόμους και λοιπές εκδηλώσεις. Και όλοι επιμένουν στη χρήση μάσκας.

Advertisement

Το τόνισε άλλωστε και πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας το σχέδιο για την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου και περιγράφοντας το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Γκάγκα: Αν παρουσιάσετε ύποπτο σύμπτωμα, απομονωθείτε

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επανέλαβε χθες τα της χρήσης μάσκας το Πάσχα και θύμισε την ανάγκη να προστατέψουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Επανέλαβε, δε, ότι αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας.

Advertisement

Παγώνη: Αν μετακινηθούμε, να κάνουμε ένα τεστ πριν φύγουμε

Στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας τις ημέρες του Πάσχα για να μην υπάρξει αναζωπύρωση αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, θέτοντας μια ακόμη παράμετρο, ως συμβουλή, για όσους μετακινηθούν, πριν φύγουν να κάνουν ένα τεστ.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να πάμε στα χωριά μας και να διασκεδάσουμε, το πιο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα. Η σωτηρία μας είναι η μάσκα σε αυτή τη φάση.

Στον Επιτάφιο, στην Ανάσταση ή όπου άλλου πάμε και έχει κόσμο, να φοράμε μάσκα. Πριν φύγουμε, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα τεστ, για σεβασμό κυρίως προς τους άλλους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά.

«Η Πολιτεία είπε ότι από την 1η Μαΐου δεν θα έχουμε μέτρα. Ο κόσμος το περίμενε, και σίγουρα δεν έπρεπε να ειπωθεί τόσο νωρίς όσο ειπώθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο κορωνοϊός, έχουμε δύο δείκτες που είναι ανεβασμένοι ακόμα, μπορεί να μειώνονται, αλλά είναι υψηλοί», πρόσθεσε.

Advertisement

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εμβολιασμού για 4η φορά όσων είναι άνω των 60 ετών.

«Η 4η δόση είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα, η 4η δόση θα πρέπει να γίνει στους πολίτες άνω των 60 ετών. Δεν θα πρέπει να κάνει ο καθένας τον γιατρό μόνος του, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την προστασία από τη βαριά νόσο.

Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες, οι επιστήμονες βλέπουν τα επιστημονικά δεδομένα που καθορίζουν ποιος θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: