Πώς μπορεί να συνδέεται με το lockdown η ηπατίτιδα στα παιδιά

Πώς μπορεί να συνδέεται με το lockdown η ηπατίτιδα στα παιδιά
Advertisement

Στην οξεία ηπατίτδα που παρατηρείται σε παιδιά και έχει φέρει αναστάτωση αναφέρθηκε την Μεγάλη Τετάρτη η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανέλυσε το πώς συνδέεται με το lockdown κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς οργανισμούς, ενώ και οι παιδίατροι έχουν ενημερωθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από ξένους συναδέλφους τους».

Advertisement

«Φαίνεται ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουμε και την πιο μεγάλη καταγραφή» επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Εμφανίζουν την εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας»

«Είναι παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «εμφανίζουν την εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας, με τον ίκτερο, τους εμέτους, τις διάρροιες, τον πόνο στην κοιλιά».

Μάλιστα, ανέφερε ότι μάλλον «έχουμε και τη λύση του γρίφου» και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν αδενοϊό.

Advertisement

«Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων και αυτό γιατί τα παιδιά 2-3 χρονών μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο κι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό.

Τώρα, οικολογικά έρχονται με την άρση των μέτρων οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε κρούσματα και στην Ελλάδα;

Επίσης η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι δεν θα την εξέπλητε αν είχαμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Advertisement

Αναφερόμενη στην πανδημία, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υποδιπλασιαστεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρείται και στον αιρθμό των κρουσμάτων.

«Η πανδημία υποκλιμακώνεται. Για πρώτη φορά ο μέσος κυλιόμενος όρος έπεσε κάτω από τις 10.000, νούμερο που είχαμε να το δούμε από το 2021», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: