Ίσως το χειρότερο αυτοκινητο: Η ιστορία του γιουγκοσλαβικού Yugo, που το έπαιρνε ο άνεμος

Ίσως το χειρότερο αυτοκινητο: Η ιστορία του γιουγκοσλαβικού Yugo, που το έπαιρνε ο άνεμος
Advertisement

Το Yugo χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το χειρότερο αυτοκίνητο στην παγκόσμια ιστορία. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στην πορεία του οχήματος και στα σημεία που το οδήγησαν να αποκτήσει αυτήν την κακή φήμη.

Αν και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έγινε διάσημο ως Yugo, το αρχικό του όνομα ήταν στην πραγματικότητα Zastava 102. Γνωστό και ως Zastava Koral, το Yugo αποτελούσε προϊόν του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στη Γιουγκοσλαβία, της Zastava Automobiles.

Advertisement

Εντούτοις, παρόλο που θα έκανε κάποιον να πιστέψει ότι η ονομασία του ήταν εμπνευσμένη από τη χώρα προέλευσής, ο συγγραφέας Jason Vuic, που έγραψε το βιβλίο «The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History», ισχυρίζεται ότι πήρε το όνομά του από τον άνεμο jugo.

Άλλωστε, η πρώτη έκδοση του ονόματος γραφόταν ως Jugo, ενώ αργότερα άλλαξε σε Yugo, για να γίνει πιο προσιτή στη διεθνή αγορά.

Η παραγωγή του Yugo γινόταν στη Σερβία, αλλά τα πρώτα βήματα του πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία: το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από τους μηχανικούς των Fiat και Zastava το 1977, στο κέντρο σχεδίασης της Fiat στο Τορίνο.

Advertisement

Το Yugo διαμορφώθηκε σύμφωνα με το περίφημο Fiat 127, που ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1972. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1980.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Yugo έκανε την πρεμιέρα του στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με τη βοήθεια του ιδρυτή της International Importers Automobile Importers, Malcolm Bricklin.

Η φήμη του, ωστόσο, ήταν βραχύβια, καθώς οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών ανάγκασαν την Zastava να το αποσύρει από όλες τις εξαγωγικές αγορές στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Advertisement

Εκεί στις ΗΠΑ, ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί αντιτάχθηκαν στην εισαγωγή του από τη Γιουγκοσλαβία, λόγω του ότι θεωρούσαν πως η χαμηλή τιμή θα μπορούσε να διαταράξει την αγορά.

Μερικοί κατηγορούσαν την Zastava ότι χρησιμοποιούσε σκλάβους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yugo America, Bill Prior, αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας «δεν χρησιμοποιούν σκλάβους, αλλά σλάβους».

Σε κάθε περίπτωση, η Yugomania κατέκλυσε εκείνη την εποχή της ΗΠΑ, καθώς, με μια τιμή που έφτανε τα 3.990 δολάρια, ήταν το φθηνότερο αυτοκίνητο που είχε διατεθεί στην εγχώρια αγορά.

Αλλά η τεράστια επιτυχία του επισκιάστηκε γρήγορα από τα καταστροφικά λάθη του. Είτε αυτά αφορούσαν στον κινητήρα του, είτε στα ηλεκτρικά συστήματα του, είτε στα χερούλια της πόρτας, που είχαν την τάση να χαλάνε.

Advertisement

Άλλωστε, η φήμη του δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα, όταν η 31χρονη σερβιτόρα Leslie Pluhar, προσπάθησε να διασχίσει με το αυτοκίνητο της την γέφυρα Mackinac, στο Μίσιγκαν.

Λόγω ενός ισχυρού ανέμου, θα χάσει τον έλεγχο του οχήματος, που ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, και θα πέσει από αυτήν. Η ταχύτητα του οχήματος θα θεωρηθεί, τότε, πως έπαιξε τον δικό της ρόλο στο δυστύχημα.

Το 1999, σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Σερβία, οι βόμβες του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το τμήμα κατασκευής αυτοκινήτων της Zastava.

Η μετα-Γιουγκοσλαβική εποχή ήταν δύσκολη για την εταιρεία, όπως και για τις περισσότερες επιχειρήσεις στη Σερβία, οι οποίες υπέφεραν από υπερπληθωρισμό, διεθνείς κυρώσεις και οικονομική κακοδιαχείριση.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή σχεδόν σταμάτησε και η εταιρεία απέτυχε να παρουσιάσει νέα μοντέλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παραγωγή όλων των Zastava (Yugo, Skala 101 και Florida) θα σταματήσει το 2008 και το μόνο αυτοκίνητο που έβγαινε από τις γραμμές παραγωγής ήταν το Zastava 10, του οποίου το όνομα είχε αλλάξει σε Punto Classic.

Η Zastava διαπραγματευόταν με τη Fiat για τα δικαιώματα παραγωγής και ενός άλλου μοντέλου, με την κωδική ονομασία Project D200, που θα κατασκευαζόταν για τη Fiat από τη Zastava και την τουρκική Tofaş.

Advertisement

Η Fiat Group Automobiles (FGA) θα υπογράψει μνημόνιο με τη σερβική κυβέρνηση για την εξαγορά του εργοστασίου του Zastava στο Kragujevac στις 7 Μαΐου 2008.

Το μνημόνιο προέβλεπε τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, στην οποία ο ιταλικός όμιλος θα κατείχε το 67% μετοχών και η σερβική κυβέρνηση θα αποκτούσε το 33%. Η νέα εταιρεία θα έφερε την ονομασία Fiat Automobili Srbija.

Με το 794.428ο και τελευταίο Yugo, η παραγωγή ολοκληρώνεται στις 11 Νοεμβρίου 2008. Μέχρι τότε, περίπου 250.000 είχαν εξαχθεί σε διάφορες χώρες.

Advertisement

Τον Μάιο του 2017, το Group Zastava Vehicles, που αποτελούνταν από τις Zastava Automobiles, Zastava Trucks, Zastava INPRO και Zastava Special Automobiles, καταθέτει αίτημα πτώχευσης ενώπιον του Δικαστηρίου στο Kragujevac.

Χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής του, το Yugo εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη Σερβία, με σχεδόν 60.000 οχήματα να αναφέρεται πως βρίσκονται σε χρήση τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 2000.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: