Χορηγήθηκε σε ασθενή πειραματικός ιός που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα: Για πρώτη φορά

Πρόκειται για τον ιό CF33-hNIS ή Vaxinia, ο οποίος ενισχύει, παράλληλα, την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη νόσο

Χορηγήθηκε σε ασθενή πειραματικός ιός που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα: Για πρώτη φορά
Advertisement

Την πρώτη δόση μίας πειραματικής θεραπείας για τον καρκίνο, η οποία βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χορήγησαν αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες σε ασθενή, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Πρόκειται για τον ιό CF33-hNIS ή Vaxinia, ο οποίος ενισχύει, παράλληλα, την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη νόσο.

Advertisement

Στόχος αυτή της νέας πειραματικής αγωγής είναι να βοηθήσει, σε συνδυασμό με άλλα υπάρχοντα φάρμακα, τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Ο ιός αναπτύχθηκε αρχικά από ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια. Σήμερα αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρεία Imugene Limited, στην Αυστραλία.

Ο ογκολυτικός ιός έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος σε πειραματικό στάδιο σε ζώα, όπως αναφέρει το City of Hope.

Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι οι ογκολυτικοί ιοί μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να αυξήσουν το επίπεδο του PD-L1 στους όγκους, καθιστώντας την ανοσοθεραπεία πιο αποτελεσματική κατά του καρκίνου. Η ερευνητική θεραπεία θα χορηγηθεί είτε ως ένεση απευθείας σε όγκους είτε ενδοφλεβίως.

Advertisement

Όπως αναφέρει το City of Hope το Vaxinia θα χορηγηθεί από τους επιστήμονες σε 100 καρκινοπαθείς σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία με προχωρημένους ή μεταστατικού σταδίου συμπαγείς όγκους που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες, στο πλαίσιο μίας κλινικής δοκιμής φάσης 1.

Κάποιοι θα λάβουν θεραπεία μόνο με το Vaxinia, ενώ άλλοι θα το λάβουν σε συνδυασμό με την πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο.

«Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια χαρακτηριστικά που τελικά κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία ή τη θεραπεία με ακτινοβολία στην πραγματικότητα ενισχύουν την επιτυχία των ογκολυτικών ιών, όπως ο CF33-hNIS», δήλωσε ο Δρ. Yuman Fong, M.D. ο βασικός δημιουργός του γενετικά τροποποιημένου ιού.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: