Γέννησε το μωρό της στον ωκεανό γιατί ήθελε να νιώθει ελεύθερη: «Δεν φοβόμουν, ήταν πανέμορφα»

Γέννησε το μωρό της στον ωκεανό γιατί ήθελε να νιώθει ελεύθερη: «Δεν φοβόμουν, ήταν πανέμορφα»
Advertisement

Τον Φεβρουάριο, η Josy Peukert γέννησε το μωρό της μέσα στα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού και αποφάσισε να μοιραστεί δημοσίως το βίντεο του τοκετού αλλά τώρα δεκάδες χρήστες διαφωνούν στα social media αν έπραξε σωστά.

Ο αντισυμβατικός τοκετός της 27χρονης είχε ως αποτέλεσμα να τη χαρακτηρίσουν από «πηγή έμπνευσης» μέχρι «επικίνδυνη», αλλά η ίδια υπερασπίστηκε την επιλογή της και εξηγεί τους λόγους που το έκανε.

Advertisement

«Οι συνθήκες ήταν κατάλληλες εκείνη την ημέρα», λέει στην Jam Press για τον τοκετό στην αμμώδη ακτή της Playa Majagual, στη Νικαράγουα.

Όπως εξηγεί, εμπνεύστηκε να κάνει έναν «ελεύθερο τοκετό» – δηλαδή τοκετό χωρίς βοήθεια – στη θάλασσα επειδή ήθελε να δείξει τι μπορεί να κάνει το γυναικείο σώμα από μόνο του, χωρίς την παραδοσιακή ιατρική παρέμβαση.

«Μου καρφώθηκε στο μυαλό  ότι ήθελα να γεννήσω στον ωκεανό», λέει η Peukert, η οποία μετακόμισε στη Νικαράγουα από τη Γερμανία. «Για εβδομάδες παρακολουθούσα την παλίρροια και έτσι όταν ήρθε η ώρα να γεννήσω, ήξερα ότι η παραλία θα ήταν ασφαλής για εμάς».

Advertisement
Η Josy Peukert με τον Benni Cornelius μετακόμισαν στη Νικαράγουα από την Γερμανία.

Στις 27 Φεβρουαρίου, τα υπόλοιπα παιδιά της πήγαν να μείνουν σε φίλους, ενώ ο 42χρονος σύζυγός της, Benni Cornelius, την πήγε στην παραλία με πετσέτες, γάζες και ένα μπολ με «κόσκινο για να πιάσει τον πλακούντα».

Στο βίντεο των 50 δευτερολέπτων που δημοσίευσε, φαίνεται να γονατίζει στο κύμα ενώ έχει έντονες συσπάσεις αλλά τα επόμενα πλάνα είναι μετά τον τοκετό, δείχνοντας την πανευτυχή μητέρα μέσα στο νερό να κρατάει σφιχτά το νεογέννητο μωρό της, το οποίο έχει ακόμη τον ομφάλιο λώρο.

«Τα κύματα είχαν τον ίδιο ρυθμό με τις συσπάσεις, αυτή η ομαλή ροή με έκανε να αισθάνομαι πραγματικά καλά», σημειώνει. «Η μαλακή ηφαιστειακή άμμος από κάτω μου, μου υπενθύμισε απλώς ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο μεταξύ ουρανού και γης- μόνο η ζωή».

Advertisement

Όσο για το αν φοβήθηκε, λέει πως «δεν είχα κανένα φόβο ή ανησυχία για να καλωσορίσω μια νέα ψυχούλα στη ζωή μας, μόνο εγώ, ο σύντροφός μου και τα κύματα. Ήταν πανέμορφα».

Αφού γέννησε τον γιο της – που πήρε το όνομα Bodhi Amor Ocean Cornelius – το ευτυχισμένο ζευγάρι πήγε σπίτι και ζύγισε το παιδί, που είχε βάρος περίπου 3.300 γραμμάρια.

Η Josy Peukert εξηγεί επίσης πως αποφάσισε να γεννήσει στον ωκεανό επειδή ήθελε να αποφύγει τις προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες τοκετού στο νοσοκομείο.

«Η πρώτη μου γέννα ήταν τραυματική σε κλινική, η δεύτερη ήταν στο σπίτι, αλλά ως την τρίτη ακόμη και μια μαία στο σπίτι μού φαινόταν υπερβολή», λέει η 37χρονη, η οποία έχει επτά παιδιά με τον σύζυγό της.

Advertisement

«Αυτή τη φορά δεν είχα ραντεβού με γιατρούς ή υπερήχους ή εξωτερική επιρροή. Δεν είχαμε κάποια ημερομηνία ή προθεσμία για τον ερχομό του μωρού, απλά εμπιστευτήκαμε ότι το μωρό μας θα έβρισκε το δρόμο του».

Η Josy Peukert ισχυρίζεται ότι ο τοκετός στη θάλασσα απέδωσε καρπούς, καθώς ο Bodhi είναι ένα «πραγματικά ήρεμο και ικανοποιημένο μωρό». «Τα βρίσκει όλα υπέροχα όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς», σχολίασε. «Είναι όσο χαλαρός ήταν στην κοιλιά μου».

Η Josy λέει ότι ο τοκετός στη θάλασσα απέδωσε καρπούς, καθώς ο Bodhi είναι ένα «πραγματικά ήρεμο και ικανοποιημένο μωρό»

Η αντισυμβατική μέθοδος τοκετού της προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, με άλλους να την εκθειάζουν και κάποιους να την κατακεραυνώνουν, αμφιβάλλοντας κατά πόσο ήταν ασφαλές για την υγεία του μωρού να γεννηθεί στη θάλασσα.

«Είναι αυτό υγιεινό; Υπάρχουν πολλά βακτήρια στη θάλασσα», αναρωτήθηκε κάποιος χρήστης, ενώ άλλος έγραψε: «Τι σοκ για αυτό το μωράκι- από τη ζεστή μήτρα στον παγωμένο ωκεανό».

Advertisement

Ωστόσο, η 37χρονη μητέρα απορρίπτει τα επικριτικά σχόλια, λέγοντας: «Ο Bodhi γεννήθηκε στον μεσημεριανό ήλιο όταν είχε περίπου 35 βαθμούς, δεν ανησυχούσαμε καθόλου ότι θα κρυώσει ούτε για μολύνσεις που μεταδίδονται με το νερό».

«Είναι απολύτως υγιής», εξηγεί η Peukert, η οποία μετανάστευσε στη Νικαράγουα από τη Γερμανία αμέσως μετά τη γνωριμία με τον σύντροφό της. «Έκανα όλη την έρευνα που χρειαζόταν για να βεβαιωθώ ότι ήταν ασφαλές», λέει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή επαρκείς πληροφορίες για το πόσο ασφαλής είναι ο τοκετός στο νερό, ανέφερε το WebMD, ενώ ειδικοί σε θέματα προγεννητικής συμβουλεύουν να μην γεννούν οι γυναίκες χωρίς την παρουσία μαίας ή γιατρού, καθώς μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Advertisement

Παρά τους πιθανούς κινδύνους, οι τοκετοί εκτός κλινικών και νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 77% από το 2004 έως το 2017, με τους ειδικούς να κατηγορούν τους ψευδοεπιστήμονες των social media για την άνοδο της τάσης, ανέφερε το Parents.com.

Ο αριθμός των ελεύθερων τοκετών αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μέλλουσες μητέρες απέφευγαν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο μήπως κολλήσουν COVID-19.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: