7 ημέρες ταξίδι: Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδρομή με τρένο στον κόσμο

7 ημέρες ταξίδι: Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδρομή με τρένο στον κόσμο
Advertisement

Μοναδικές είναι οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι επιβάτες του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου ο οποίος διασχίζει το 1/3 του πλανήτη.

Πώς είναι να διασχίζεις μέσα σε ένα βαγόνι αχανείς εκτάσεις, λαμβάνοντας μέρος σε ένα ταξίδι που δείχνει να μην έχει τελειωμό; Καθ’ ύλην αρμόδιοι για να διαλευκάνουν τις εν λόγω απορίες είναι όσοι έχουν ταξιδέψει έστω για μία φορά στη ζωή τους στον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο.

Advertisement

Με μήκος 9.288 χιλιόμετρα, αποτελεί τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό άξονα στον κόσμο και διασχίζει το 1/3 του πλανήτη, συνδέοντας τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω της νότιας Σιβηρίας.

Εκτείνεται σε 8 ζώνες ώρες (αριθμός ρεκόρ), με τον χρόνο ταξιδιού να ανέρχεται σε 7 ημέρες – χωρίς ενδιάμεσες στάσεις – και διασχίζει το 1/3 του πλανήτη.

Η κύρια διαδρομή ξεκινά από τη Μόσχα της Ρωσίας στον σταθμό Yaroslavsky Vokzal και διατρέχει τις πόλεις Yaroslavl, Chelyabinsk, Omsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita, και Khabarovsk, για να καταλήξει στο Βλαδιβοστόκ.

Advertisement

Παράλληλα, υπάρχει η δεύτερη διαδρομή Trans – Mongolian Railway που ξεκινά από τη Μόσχα, περνά από τη Μογγολία και καταλήγει στο Πεκίνο, αλλά και μία τρίτη (Trans-Manchurian Railway) με αφετηρία τη Ρωσία και τερματικό προορισμό την Κίνα δίχως να περάσει από τη Μογγολία.

Οι απαρχές του Υπερσιβηρικού εντοπίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η ανάπτυξη της Σιβερίας παρεμποδιζόταν από τις σχεδόν ανύπαρκτες συγκοινωνιακές συνδέσεις της περιοχής.

Στις 9 Μαρτίου του 1891 η Ρωσία εξέδωσε αυτοκρατορικό διάταγμα, με το οποίο γνωστοποιούσε τις προθέσεις της για την κατασκευή ενός έργου φαραωνικών διαστάσεων που θα εξυπηρετούσε τις επεκτατικές τάσεις της προς Ανατολάς.

Advertisement

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του Υπερσιβηρικού ήταν η 31η Μαΐου 1891, όταν ο διάδοχος του ρωσικού θρόνου και μελλοντικός αυτοκράτορας Νικόλαος Β’ «σήκωσε την πρώτη πέτρα» για τη δημιουργία του σιδηροδρόμου Ussuri κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Από τότε το επιβλητικό έργο σάρωσε όλη τη χώρα, και ολοκληρώθηκε 25 χρόνια μετά.

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 5 Οκτωβρίου του 1916 λίγους μήνες πριν από την πτώση του τσαρικού καθεστώτος μέσω της Ρωσικής Επανάστασης κι ένα χρόνο περίπου πριν από την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης (7 Νοεμβρίου 1917).

Η ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού σήμανε μια νέα εποχή για τη Ρωσία, βασισμένη κυρίως στις απεριόριστες δυνατότητες εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι σταθμοί του σιδηρόδρομου να μετατραπούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: