Τα ελαστικά ρυπαίνουν 1.850 φορές περισσότερο από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου

Τα ελαστικά ρυπαίνουν 1.850 φορές περισσότερο από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου
Advertisement

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Emissions Analytics, έδειξαν πως τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου (με κινητήρα εσωτερικής καύσης, υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό), μπορεί να ρυπαίνουν έως και 3.650 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τους ρύπους που παράγει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ενός αυτοκινήτου, με τον μέσο όρο των εκπομπών που προέρχονται από τα ελαστικά να είναι 1.850 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την Emissions Analytics, η μόλυνση από τα ελαστικά των οχημάτων είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, σε αντίθεση με τις εκπομπές καυσαερίων που έχουν μειωθεί, λόγω των αυστηρότερων προτύπων εκπομπών.

Advertisement

Παράλληλα δεν υπάρχει εκείνη η νομοθεσία που θα περιόριζε ή θα μείωνε τους συγκεκριμένους ρύπους, παρότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα.

Όσο μεγαλύτερα είναι τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου, τόσο μεγαλύτερη ρύπανση προκαλούν, με την Emissions Analytics να αναφέρει πως ένα δημοφιλές οικογενειακό hatchback που κινείται με καινούργια και σωστά φουσκωμένα ελαστικά, εκπέμπει 5,76 γραμμάρια σωματιδίων ανά χιλιόμετρο, όταν από την εξάτμισή του εκπέμπονται μόλις 4,5 χιλιοστόγραμμα/χλμ εκπομπών.

Το νούμερο των 5,76 γρ/χλμ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν τα ελαστικά δεν ήταν σωστά φουσκωμένα, ήταν από την “οικονομική” κατηγορία και αν το αυτοκίνητο κινούνταν σε σκληρότερο και χειρότερο οδόστρωμα από την άσφαλτο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: