Νέες απειλές Ερντογάν: Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα, όλοι θα δουν τι μπορούμε να κάνουμε

Νέες απειλές Ερντογάν: Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα, όλοι θα δουν τι μπορούμε να κάνουμε
Advertisement

Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

37 χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση Efes 2022

Οι εκκλήσεις και οι συστάσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ για ψυχραιμία και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων φαίνεται δε να τον εξαγριώνουν περισσότερο, αν και ειδικά για τη στάση των ΗΠΑ φαίνεται να δείχνει περισσότερη κατανόηση και να τους «κλείνει το μάτι», θεωρώντας δεδομένη της στήριξή τους, λόγω κυρίως του ΝΑΤΟ.

Advertisement

«37 χώρες συμμετείχαν στην άσκησή μας (Efes 2022) και η Ελλάδα κάλεσε περισσότερες από τις μισές να μην συμμετάσχουν. Σχεδόν κανείς δεν άκουσε τις παροτρύνεις της Ελλάδας και συμμετείχαν όλοι μαζί μας σε εκείνη την άσκηση, ειδικά οι ΗΠΑ» ήταν το «καρφί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το βήμα εκδήλωσης για να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Ελλάδας, αλλά και να απαντήσει στα περί «απομόνωσης» της Τουρκίας.

«Έτσι θα πάει απο εδώ και πέρα»

«Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση» τόνισε ακόμη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας εμμέσως στις αναλύσεις που ερμηνεύουν την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων ημέρων ως ένα ακόμη ξέσπασμα του Σουλτάνου που θα περάσει μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και επιβεβαιώνοντας όσους διαβάζουν πίσω από τη συμπεριφορά του Ερντογάν μετατόπιση της τουρκικής πολιτικής και κλιμάκωση του αναθεωρητισμού.

Advertisement

Πολεμικές ιαχές

Η διάθεση του Ερντογάν να αναβαθμίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας είχε διαφανεί άλλωστε από χθες όταν με πρωτοφανείς εκφράσεις όπως «συνέλθετε», απευθύνθηκε στην ελληνική ηγεσία και άνοιξε την ατζέντα των διεκδικήσεών του εν μέσω στρατιωτικής αποβατικής άσκησης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την μειονότητα της Θράκης.

Κορύφωση χτες αυτού του παραλληρήματος ήταν το τιτίβισμα του Ερντογάν στα ελληνικά όπου απείλησε ανοιχτά με πόλεμο λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Advertisement

Και όλα αυτά όταν ο εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ συμβάλλοντας σ’ αυτό το κρεσέντο των πολεμικών ιαχών, απειλούσε πως «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

Προηγήθηκαν του τελευταίου μηνύματος Ερντογάν ότι «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα» οι δηλώσεις Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που μίλησε για «συνέχεια» των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας βαφτίζοντας τες ωστόσο ως απάντηση στις προκλήσεις της Ελλάδας.

Όπως δείχνει πάντως η τελευταία δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει πολλά στην άσκηση Efes 2022 και μάλιστα αισθάνεται πως η συμμετοχή χωρών όπως πχ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας κλπ, του δίνουν αέρα στα πανιά του για να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: