Βλάβες στα νεφρά: Ποιο παυσίπονο πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν αντιυπερτασικά

Βλάβες στα νεφρά: Ποιο παυσίπονο πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν αντιυπερτασικά
Advertisement

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όταν θα χρειαστεί να λάβουν συγκεκριμένα αναλγητικά

Τα κοινά παυσίπονα με τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο, όταν συνδυάζονται όμως με ορισμένες αντιυπερτασικές αγωγές  μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και εν τέλει σε βλάβες στους νεφρούς.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο του Καναδά, χρησιμοποιώντας μια προσομοίωση υπολογιστή, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τον κίνδυνο για τους νεφρούς από την ταυτόχρονη λήψη των φαρμάκων.

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι αρκετά άτομα λαμβάνουν αυτό τον φαρμακευτικό συνδυασμό χωρίς να γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να βλάψει την υγεία τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Mathematical Biosciences.

Η εξήγηση πίσω από αυτά τα αποτελέσματα βρίσκεται εν μέρει στην επίδραση των υπερτασιακών φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένες αγωγές περιέχουν ένα διουρητικό, που προκαλεί συχνοουρία και ο συνδυασμός αυτής της αφυδάτωσης του οργανισμού με τις επιδράσεις των άλλων δύο ουσιών που δοκιμάστηκαν, ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμες ηπατικές βλάβες.

Ως μέρος της προσομοιωμένης δοκιμής, οι ερευνητές χορήγησαν σε υποθετικούς ασθενείς διαφορετικά ιατρικά προφίλ και προσπάθησαν να υπολογίσουν πώς τα φάρμακα θα επηρέαζαν το σώμα τους με βάση γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, συνδύασαν ένα φάρμακο για την υπέρταση με δυο δραστικά συστατικά με ένα κοινό παυσίπονο. Οι αγωγές για την υπέρταση συνήθως περιέχουν έναν συνδυασμό ενός διουρητικού και ενός αναστολέα RSA, τη δραστική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

«Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια οι αναστολείς RAS και η ιβουπροφαίνη πλήττουν τα νεφρά με αυτό το τριπλό χτύπημα.

Εάν τυχαίνει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα για την υπέρταση και χρειάζεστε ένα παυσίπονο, σκεφτείτε καλύτερα να λάβετε την ακεταμινοφαίνη» επισημαίνει η δρ Anita Layton, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Waterloo.

Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρικές διαταραχές και ειδικότερα η υπερβολική λήψη της  ιβουπροφαίνης, αν και σε φυσιολογικά επίπεδα θεωρείται ασφαλής η χρήση της.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο αφυδατώνεται λόγω του διουρητικού, ο οργανισμός μπορεί να μην είναι επαρκώς ενυδατωμένος για την προστασία από την ιβουπροφαίνη.

Έτσι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να υποστεί σημαντική και μόνιμη βλάβη στα νεφρά: «Δεν θα εμφανίσουν όλοι προβλήματα από αυτό τον συνδυασμό, όμως τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι θα πρέπει οι ασθενείς να είναι προσεκτικοί », καταλήγει η δρ Anita Layton.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: