Αυτό είναι το απόρρητο non paper του Ερντογάν που διακινείται στις ξένες πρεσβείες -Οι κατηγορίες προς την Αθήνα

Advertisement

Την ώρα που ολοένα και αυξάνεται η προκλητικότητα από την Τουρκία με τις εμπρηστικές και ανιστόρητες δηλώσεις να… δίνουν και να παίρνουν, έρχεται στο φως της δημοσιότητας το non paper που διακινούν οι Τούρκοι στις ξένες πρεσβείες, πάνω στο οποίο στηρίζουν τις αδιανόητες θέσεις και διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δισέλιδο έγγραφο που διανέμει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ενέργειές τους στο Αιγαίο, αλλά και η ακύρωση του Ανωτάτου Συμβούλιου Ελλάδας-Τουρκίας, που λάμβανε χώρα σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια, εστιάζουν σε 16 σημεία.

Advertisement

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, η Αγκυρα κατηγορεί στο εν λόγω απόρρητο non paper την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του non paper η Τουρκία ισχυρίζεται ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τρίτο σημείο του non paper είναι ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας.

Advertisement

Ωστόσο, η Αθήνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Τέλος, η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για επαναπροωθήσεις των μεταναστών και κατηγορεί τη χώρα μας για απάνθρωπη μεταχείρισή τους στα σύνορα.

Και ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές

Οπως λοιπόν φαίνεται, με το επίμαχο απόρρητο non paper, οι Τούρκοι θεωρούν πως βρίσκουν «πάτημα» για τις απαράδεκτες αιτιάσεις τους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν αμείωτα τις προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες επιτίθενται προς τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα επίθεση στην Ελλάδα που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Advertisement

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», ανέφερε, προσθέτοντας πως με την άσκηση στην Σμύρνη, η Τουρκία έστειλε το απαραίτητο μήνυμα στους συνομιλητές της Τουρκίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, την οποία και κατονόμασε λέγοντας πως «γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «κακομαθημένη» την Ελλάδα και τόνισε πως έχει «ξαμολυθεί» από άλλους. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της», είπε.

Advertisement

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής». «Θα διατηρήσουμε πάντα την ύπαρξή μας ως παγκόσμια, πολιτική δύναμη στην περιοχή μας και στον κόσμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εκτρωμα το Καστελόριζο να ανήκει στην Ελλάδα»

Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «παράδοξο» το ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα.

Συνέχεια στις προκλήσεις δίνει και ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, ο οποίος προτείνει τώρα να «χωριστεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο στη μέση», ενώ έδωσε τη δική του ερμηνεία για το Καστελόριζο, παραβλέποντας τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Advertisement

Σε εκπομπή του CNN Turk για την ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, λόγω της ακραίας ρητορικής του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά, ο Χακάν υποστήριξε: «Αυτό είναι το δίκαιο, αν η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κοντινή, ορίστε ας χωρισθεί στην μέση», δείχνοντας τον χάρτη του Αιγαίου Πελάγους και «κόβοντάς» το νοητά στη μέση με το χέρι του.

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ο διευθυντής της Hurriyet υπεραμύνεται του τουρκικού αφηγήματος για το Καστελόριζο, χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» το γεγονός πως το νησί ανήκει στην Ελλάδα. «Μα τι είναι αυτό; Μπορώ να πάω κολυμπώντας στο Καστελόριζο;» διερωτήθηκε, δείχνοντας τη θέση του νησιού στον χάρτη και συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο:

«Μα δες εδώ. Στην πραγματικότητα το να ανήκει αυτό το νησί στην Ελλάδα είναι ένα έκτρωμα». Το τελευταίο διάστημα ο Αχμέτ Χακάν και η εφημερίδα Hurriyet, έχουν κάνει «σημαία» την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: