Guardian: Κρυφή κι αμύθητη η περιουσία του Πούτιν – Διαρροές email τον συνδέουν με επαύλεις, γιοτ και κτήματα $4,5 δισ.

Guardian: Κρυφή κι αμύθητη η περιουσία του Πούτιν – Διαρροές email τον συνδέουν με επαύλεις, γιοτ και κτήματα $4,5 δισ.
Advertisement

Παλάτια, γιοτ, αμπελώνες, μεταξύ άλλων, που φέρεται να δόθηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν από φίλους και ολιγάρχες συνδέονται με αυτό που φαίνεται να είναι ένα άτυπο, αθέατο δίκτυο περιουσιακών στοιχείων, αξίας άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ψηφιακό αποτύπωμα υποδεικνύει πως μια σειρά εξοχικών κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των οποίων κάνει χρήση ο Ρώσος πρόεδρος, ανήκουν ή ανήκαν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και φιλανθρωπικές οργανώσεις και φαίνεται να συνδέονται μέσω ενός κοινού domain name ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του LLCInvest.ru.

Advertisement

Σύμφωνα με μέιλ που διέρρευσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκύπτει πως διευθυντικά στελέχη και διοικητές που σχετίζονται με κάποια από αυτά τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που κατέχουν και διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία, συζητούν σε καθημερινή βάση τα επιχειρηματικά προβλήματα, σαν να αποτελούν μέρος ενός ενιαίου οργανισμού.

Ρώσος αξιωματούχος κατά της διαφθοράς, ο οποίος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, ανέφερε πως τα ευρήματα αυτά εγείρουν ερωτήματα για το αν υπάρχει κάποιου είδους «κοινή διαχείριση».

«Το LLCInvest μοιάζει περισσότερο με ένα συνεταιρισμό ή μια ένωση, της οποίας τα μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν προνόμια και ιδιοκτησίες» αναφέρει.

Advertisement
H βίλα Sellgren -ή ντάτσα του Πούτιν, όπως είναι γνωστή στους ντόπιους- φέρεται να ανήκει στον Σεργκέι Ρουντνόφ, γιο ενός παιδικού φίλου του Πούτιν – Φωτ.: Navalny.com

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, ο Πούτιν κατηγορείται για συσσώρευση αμύθητου πλούτου κρυφά και μέσω τρίτων, αιτιάσεις που πυροδότησε μια σειρά διαρροών κι αποκαλύψεων, όπως τα περιβόητα Pandora papers.

Όπως είχε καταγγείλει πριν από δέκα χρόνια ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ, ο ίδιος βρέθηκε πίσω από μία σκευωρία που επέτρεπε σε μια ομάδα κορυφαίων Ρώσων ολιγαρχών να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα κοινό ταμείο, τύπου «επενδυτικού ταμείου» προς όφελος του Πούτιν – ο οποίος τότε διατελούσε πρωθυπουργός της Ρωσίας. Οι καταγγελίες αυτές διαψεύστηκαν και ο Κολέσνικοφ αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση συνέκρινε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία που κάνουν λόγο για «λιτή περιουσία» που περιλάμβανε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ.

Advertisement
Τμήμα από το παλάτι του Πούτιν στο Γελέντζικ στη Μαύρη Θάλασσα – Φωτ.: Wikimedia

Παλάτια, αμπελώνες, χειμερινά θέρετρα, καταθέσεις

Μετά από έρευνα ενός χρόνου, η οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) και η ρωσόφωνη ιστοσελίδα Meduza αναγνώρισαν 86 εταιρείες και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις των οποίων οι εκπρόσωποι εμφανίζονται να χρησιμοποιούν το κοινό domain name LLCinvest, συχνά παράλληλα με εταιρικούς λογαριασμούς email.

Οι ισχυρισμοί περί μυστικής προεδρικής περιουσίας διαψεύδονται, όπως ακριβώς και μια σειρά από ιδιοκτησίες που οδηγούν στον Πούτιν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δε συνδέεται με κανένα τρόπο ή σχετίζεται με αντικείμενα ή οργανισμούς που κατονομάζετε» ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με OCCRP και Meduza, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανώσεις ή εταιρικές δομές που εμφανίζονται στα μέιλ LLCinvest.ru, περιλαμβάνουν:

Advertisement

Ένα παλάτι 1 δισ. λιρών το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζει πως χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γελέντζικ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότενμπεργκ -ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε- ισχυρίζεται πως είναι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας.

Εταιρικά αρχεία στη βάση δεδομένων Spark, καταδεικνύουν πως η ιδιοκτησία ανήκει σε μια εταιρεία με την επωνυμία Kompleks, της οποίας θηγατρική είναι η Binom. Ο διευθυντής της Binom εμφανιζόταν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο να έχει καταχωρημένο το domain του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru

Στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι Γκελέντζικ. Ο Ναβάνλι υποστηρίζει πως τα οινοποιεία ήταν ένα ανεξέλεγκτο «χόμπι» του Πούτιν.

Τα αμπέλια γύρω από την πολυτελή κατοικία ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση, συσταθείσα από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τους Γενάδι Τιμτσένκο και Βλαντίμιρ Κόλμπιν – αμφότεροι επίσης σε καθεστώς δυτικών κυρώσεων.

Ο Κόλμπιν και άλλοι που σχετίζονταςι με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς μέιλ στο LLCInvest.ru.

Advertisement

Το χιονοδρομικό θέρετρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ – όπου πραγματοποιήθηκε το 2013 ο γάμος της κόρης του Πούτιν.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά αρχεία, είναι ιδιοκτησία της Ozon, μιας εταιρείας στην οποία έχει μεγάλο μερίδιο ο φίλος του Πούτιν, διοικητής και μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ – επίσης στη λίστα των δυτικών κυρώσεων. Το μέιλ της LLCInvest.ru εντοπίζεται στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας της Ozon, Relax.

Μια βίλα βορείως της Αγίας Πετρούπολης, γνωστής στους ντόπιους ως «ντάτσα του Πούτιν». Η βίλα Sellgren ανήκε στον Όλεγκ Ρούντνοφ, παιδικό φίλο του Πούτιν, και κληροδοτήθηκε στο γιο του Σεργκέι μέσω μιας εταιρείας με την επωνυμία North. Και πάλι σύμφωνα με τα αρχεία Spark, ο Ρούντνοφ εμφανίζεται να χρησιμοποιεί διευθύνσεις μέιλ της LLCinvest.ru.

Ένα ξύλινο κτήριο βορείως της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως Fisherman’s Hut. Μέιλ που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία υποδεικνύουν πως τρεις διαφορετικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το domain name, κατείχαν διαφορετικά οικόπεδα γύρω από την περιοχή, ενώ μια τέταρτη οντότητα στο LLCInvest -μια ΜΚΟ ονόματι Revival of Maritime Traditions- είχε τη διαχείρηση της κατασκευής.

Advertisement

Το ίδιο ίδρυμα, το οποίο προσφάτως περιλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της Δύσης, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν.

Οι τοποθεσίες των φερόμενων περιουσιών – Χάρτης: Guardian

Η «τράπεζα του Πούτιν» και η «άγνοια» των εμπλεκόμενων

Επιπλέον, τα 4,5 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με οντότητες του LLCInvest, περιλαμβάνουν και μεγάλες καταθέσεις. Δύο ΜΚΟ που συστάθηκαν από κοινού από τους Τιμτσένκο και Κόλμπι -που σύμφωνα με τα αρχεία Spark φαίνεται να χρησιμοποιούν το ίδιο domain name- έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά κεφάλαια.

Το LLCinvest δεν είναι ένας συμβατικός πάροχος email, ανοιχτός στο κοινό όπως το Yahoo, αλλά ένα domain σε διακομιστή που ανήκει στη Moskomsvyaz, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών με στενούς δεσμούς στην τράπεζα Rossiya.

Η τράπεζα αυτή της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται σε καθεστώς δυτικών κυρώσεων, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να την έχει χαρακτηρίσει «προσωπική τράπεζα για ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας».

Advertisement

Η Rossiya έχει ακόμη χαρακτηριστεί και ως «τράπεζα του Πούτιν» για το ρόλο της στη φερόμενη υλοποίηση των πλειοδοσιών του Ρώσου ηγέτη. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε δεσμό ή επιρροή.

Η ανακάλυψη του κοινού domain έγινε μέσω ανάλυσης μεταδεδομένων που διέρρευσαν από τους σέρβερς της Moskomsvyaz που φέρεται να εμφανίζουν ονόματα αποστολέων και παραληπτών μέιλ του LLCinvest.ru, το θέμα και την ώρα της αλληλογραφίας.

Ούτε η Moskomsvyaz ούτε κανείς άλλος, πλην ενός, που εμφανίζονται να έχουν χρησιμοποιήσει το LLCInvest.ru, δεν σχολίασαν τις αποκαλύψεις.

Ο μόνος που απάντησε και σχολίασε, ήταν ένας άνδρας, διευθυντής σε πολλές εταιρείες, ο οποίος δήλωσε άγνοια.

Advertisement

«Είμαι ένας ταπεινός υπάλληλος και κοιτάζω μόνο τη δουλειά μου. Εγώ μόνο υπογράφω έγγραφα. Ξέρετε πως κάποιες φορές άστεγοι εμφανίζονται σαν διευθυντές εταιρειών. Δεν είμαι άστεγος, αλλά υπογράφω χαρτιά όπως κάνουν εκείνοι, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες» εξήγησε.

«Αν η εταιρεία μου ήταν μέρος μιας μεγάλης περιουσίας, δεν θα το ήξερα» πρόσθεσε ο άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται για λόγους ασφαλείας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: