Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά «τα μυστήρια» με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως, οι μειώσεις… αγνοούνται

Advertisement

Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά υγρών καυσίμων ωστόσο, «από τα μέχρι σήμερα πολύ πρώιμα ευρήματα υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη του φαινομένου ασυμμετρικής προσαρμογής στις τιμές στην ελληνική αγορά στο στάδιο της λιανικής εμπορίας (πρατήρια υγρών καυσίμων)».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως σημειώνει η Επιτροπή, ότι τα πρατήρια καυσίμων περνούν πολύ γρήγορα τις ανατιμήσεις στις τιμές της βενζίνης στα πρατήρια, ενώ αντίθετα όταν υπάρχει μείωση της τιμής, οι μειώσεις περνούν στον καταναλωτή με μεγάλη καθυστέρηση. Τόσο απλό…

Advertisement

Όπως σημειώνει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της «με την βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας της αγοράς, θα μπορέσει να προβεί σε τεκμηριωμένες προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού και άρση των ρυθμιστικών εμποδίων, συνεισφέροντας με επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο στη δημόσια συζήτηση για τη χάραξη πολιτικών με σκοπό την τόνωση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον κλάδο των πετρελαιοειδών», ενώ δεν αποκλείει την εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Τι σημαίνει κανονιστική παρέμβαση δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά η κατάληξη της έρευνας της επιτροπής αναμένεται να προκαλέσει την παρέμβαση της πολιτείας. Σε ποια κατεύθυνση και πώς, είναι υπό διερεύνηση.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: