Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -Τι βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -Τι βλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Advertisement

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο του να καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τόσο εξασθενήσει από τις μάχες που δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτε περισσότερο από περιορισμένες εδαφικές κατακτήσεις.

Κι αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την διευθύντρια της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς.

Advertisement

Τον περασμένο Μάρτιο η Ρωσία επανεστίασε τους στόχους της εισβολής στην κατάληψη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία μετά την αποτυχία κατάληψης του Κιέβου κι άλλων πόλεων.

Ο Πούτιν, ωστόσο, εξακολουθεί, όπως και στην αρχή του πολέμου, να επιθυμεί την κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, αλλά είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο αυτό σύντομα, λέει η Χέινς.

«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε τον πρόεδρο Πούτιν και πιστεύουμε ότι έχει επί της ουσίας τους ίδιους πολιτικούς στόχους που είχε και προηγουμένως, δηλαδή θέλει να πάρει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», είπε μιλώντας σε ένα συνέδριο του υπουργείου Εμπορίου.

Advertisement

«Αντιλαμβανόμαστε μια αποσύνδεση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στρατιωτικών στόχων του Πούτιν σε αυτόν τον τομέα και της ικανότητας του στρατού του, ένα είδος αναντιστοιχίας μεταξύ των φιλοδοξιών του και του τι είναι σε θέση να επιτύχει ο στρατός», πρόσθεσε η Χέινς.

Τα τρία σενάρια για την έκβαση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά της από τον Μάιο σχετικά με την αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο, η Χέινς άφησε να εννοηθεί ότι η εισβολή της Ρωσίας θα συνεχιστεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» και ότι «η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή».

Είπε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος:

• το πιο πιθανό είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση με τη Ρωσία να σημειώνει «αυξητικά κέρδη, χωρίς πρόοδο».

• Τα λιγότερο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν μια σημαντική ρωσική προέλαση

• ή μια σταθεροποίηση του μετώπου με μικρά κέρδη για την Ουκρανία κοντά στη Χερσώνα και σε άλλες περιοχές στα νότια.

Advertisement

Κι αυτά μπορεί να σημάνουν ότι η Ρωσία θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από «ασύμμετρα εργαλεία» για να στοχοποιεί τους Ουκρανούς αμυνόμενους, μεταξύ άλλων με κυβερνοεπιθέσεις, προσπάθειες ελέγχου ενεργειακών πόρων ακόμη και πυρηνικά όπλα.

Τα σχόλια της Χέινς έγιναν μετά τη δέσμευση των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και καλώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στους κόλπους της Συμμαχίας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: