Τζανάκης: Σε εξέλιξη πανδημικό κύμα που μολύνει τους πάντες- Ίσως τέλη Σεπτεμβρίου ο ιός να κάνει νέα έκπληξη

«Μην κοιτάτε τα κρούσματα που ανακοινώνονται, βάλτε 2-3 φορές επάνω»

Τζανάκης: Σε εξέλιξη πανδημικό κύμα που μολύνει τους πάντες- Ίσως τέλη Σεπτεμβρίου ο ιός να κάνει νέα έκπληξη
Advertisement

Σε εξέλιξη είναι ένα πανδημικό κύμα που «μολύνει τους πάντες» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι αυτός που ανακοινώνεται, ενώ εκτίμησε πως είναι πιθανό να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη το φθινόπωρο.

«Μην κοιτάτε τα κρούσματα και πώς ανακοινώνονται. Βάλτε 2-3 φορές επάνω, ίσως και παραπάνω. Δεν δηλώνονται, πολλοί δεν κάνουν καν τεστ», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι πολλοί μολύνονται 2-3 φορές. «Ξέρω άνθρωπο που έχει μολυνθεί από τον Δεκέμβριο τρεις φορές έως τώρα», συμπλήρωσε.

Advertisement

«Έχουμε μια σχετική πίεση κυρίως στις απλές κλίνες, δεν έχουμε καθόλου πίεση στις μονάδες και αυτό είναι καλό», δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μάλιστα, σχολίασε ότι πλέον κατά κύριο λόγω δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία άνθρωποι επειδή έχουν δύσπνοια ή χαμηλό οξυγόνο- όπως συνέβαινε στο παρελθόν- αλλά πρόκειται για ασθενείς που παρακολουθούνται για υποκείμενα νοσήματα και παράλληλα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η επαναφορά μέτρων- όπως η χρήση μάσκας- από τον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι τελείως φυσικό, αν τα πράγματα ξεφύγουν, αν έχουμε μια νέα μετάλλαξη, που τη βλέπω πολύ πιθανή.

Advertisement

Η Όμικρον 4, η Όμικρον 5 μετράει ήδη αρκετό καιρό, είναι από τον Μάιο. Συνεπώς γύρω στον Οκτώβριο- Νοέμβριο, ίσως στα τέλη του Σεπτέμβρη να μας ετοιμάσει μια νέα έκπληξη ο ιός».

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πιθανή νέα μετάλλαξη να μην είναι θανατηφόρα και πιο νοσογόνος από τις τρέχουσες.

«Ίσως είναι όμως πολύ περισσότερο μεταδοτική. Δεν το αποκλείω αυτό και δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στα σούπερ μάρκετ ή άλλους χώρους συνωστισμού», συμπλήρωσε.

Οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη, δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Advertisement

Όμως, τόνισε, πρέπει τώρα να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση οι πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο βρίσκεται ένα- να μην πω δύο- βήματα πίσω από τον ιό. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται εμβόλια κατά της Όμικρον και της Όμικρον 2, πιθανώς αυτά θα είναι τα επικαιροποιημένα και ήδη ο ιός είναι στην Όμικρον 5 και δεν ξέρω πού θα πάει από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων.

«Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά ανανεωμένο, το οποίο σε έναν βαθμό θα υπερκαλύπτει ίσως τις μεταλλάξεις ή να μην εξαρτάται απολύτως από αυτές», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: