Συναγερμός στη Βρετανία: Βρέθηκε δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο σε χοιρινό κρέας από σούπερ μάρκετ

Advertisement

Χοιρινό κρέας από σούπερ μάρκετ μολύνθηκε με ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το ρεπορτάζ τού «The Guardian».

Αναλύσεις που διενεργήθηκαν αποκάλυψαν ότι περισσότερο από το 10% συγκεκριμένων προϊόντων χοιρινού, μεταξύ των οποίων μπριζόλες και κιμάς, είχε μολυνθεί με βακτήρια που εμφανίζουν αντίσταση σε αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών σε ανθρώπους.

Advertisement

Τα μολυσμένα προϊόντα περιελάμβαναν χοιρινό κρέας που πωλείται με την ετικέτα «Red Tractor assured», προϊόντα με διασφάλιση RSPCA και βιολογικά προϊόντα.

Μόλυνση στο αίμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει το βακτήριο που βρέθηκε στη Βρετανία

Το υπερβακτήριο είναι μια παραλλαγή των βακτηρίων του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μεταξύ άλλων ασθενειών.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια αυτά μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Advertisement

Έχει γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία με ορισμένους τύπους αντιβιοτικών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί κανονικά να συνταγογραφήσει ένας γιατρός δεν θα είχαν καμία επίδραση στη θεραπεία της ασθένειας.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το βακτήριο

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη βακτηρίων αποτελούν σημαντική ανησυχία για την υγεία, ενώ τα ποσοστά τους είναι γνωστό ότι αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα βακτήρια αναπτύσσουν τρόπους να παρακάμπτουν τα αντιβιοτικά, αλλά ένα βασικό ζήτημα είναι ότι τα αντιβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κτηνοτροφική παραγωγή για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, ιδιαίτερα σε εργοστασιακές φάρμες.

Advertisement

Ο βρετανικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, FSA, επισημαίνει ότι το προσεκτικό μαγείρεμα του κρέατος σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια ή τα μειώνει και ότι ο σωστός χειρισμός του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου.

Πρέπει πάντα να φυλάσσεται χωριστά στο ψυγείο, και τα χέρια, τα μαχαίρια και οι επιφάνειες πρέπει να πλένονται καλά μετά τον χειρισμό.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: