Μητσοτάκης για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Είχαμε καλύτερο συντονισμό» – Στυλιάνιδης: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού»

Μητσοτάκης για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Είχαμε καλύτερο συντονισμό» – Στυλιάνιδης: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού»
Advertisement

Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων, μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του συντονιστικού κέντρο για την πορεία των επιχειρήσεων στα πύρινα μέτωπα, με σημαντικότερο αυτή τη στιγμή αυτό της Σαλαμίνας και των Μεγάρων.

«Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όσους με αυτοθυσία… πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές… Όπως εξήγησε και ο Υπουργός ήταν μια πυρκαγιά που είχε πάρα πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε από την Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

Advertisement

Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με έναν πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα. Συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνετε ποτέ διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση που απαιτείται.

Advertisement

Για Πεντέλη: Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

«Θέλω επίσης να επισημάνω ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές όπου κατοικούν περίπου 100.000 πολίτες. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια με τη στήριξη της ΕΛ.ΑΣ έτσι ώστε να θέσουμε απόλυτη προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Χρήστος Στυλιανίδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

«H πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, χάνουμε περιουσίες, ανθρώπινες ζωές», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Advertisement

Αναφέρθηκε στη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη λέγοντας πως οι συνθήκες ήταν αντίξοες και υποστήριξε πως η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο 10 λεπτά μετά την έναρξή της. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Στην Πεντέλη υπήρχαν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δύσκολα κατάστασης. Το βράδυ επιδεινώθηκε.

Ολες οι δυνάμεις επιχείρησαν σε αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική.

Τα στατιστικά δείχνουν περισσότερες πυρκαγιές. Βέβαια είναι συνθήκες που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Advertisement

Υποστήριξε πως υπήρξε συντονισμός ανάμεσα στις αρμόδιες Αρχές και «ένας σωστός συντονισμός πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά με τις λιγότερες επιπτώσεις». Στην Πεντέλη «η Πυροσβεστική έδωσε μάχη παντού, βράδυ, πρωί, απόγευμα. Εναέρια να πετούν κόντρα στην ώρα και ισχυρούς ανέμους».

«Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Ευχαριστώ τους αστυνομικούς που βοήθησαν για να μπορέσουμε να φέρουμε τα αποτελέσματα.

Ως ομάδα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις ομάδες του στρατού, τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε 485 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής που έδωσαν μάχη σε μία δύσκολη περιοχή. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μέσα σε θυελλώδεις ανέμους» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Advertisement

«Ο σωστός συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη ουσιαστικά βήματα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Πρακτικά τι έγινε; Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Την ίδια στιγμή αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Ο στόχος να είμαστε έγκαιροι στην απόκρισή μας στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν με όλα τα μέσα 10 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Για να μην εξελιχτεί σε σημείο που μπορεί να ήταν εντελώς εκτός ελέγχου» είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: