Ρολόι του Χίτλερ πωλήθηκε 1,1 εκατ.$ σε δημοπρασία και η Εβραϊκή κοινότητα αντιδρά

Advertisement

Ένα ρολόι που λέγεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολ. σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

Το ρολόι Huber, το οποίο αγόρασε ανώνυμος πλειοδότης, απεικονίζει μια σβάστικα και έχει χαραγμένα τα αρχικά AH.

Advertisement

Εβραϊκές ομάδες καταδίκασαν τη δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Alexander Historical Auctions στο Μέριλαντ.

Ωστόσο, ο οίκος δημοπρασιών, ο οποίος έχει πουλήσει αναμνηστικά ναζί και στο παρελθόν, δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του είναι να διατηρήσει την ιστορία.

Ο κατάλογος της δημοπρασίας ανέφερε σχετικά με το ρολόι ότι πιθανότατα δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον Χίτλερ το 1933, τη χρονιά που έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας.

Advertisement

Μια αξιολόγηση από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρει ότι το ρολόι κατέληξε ως αναμνηστικό όταν περίπου 30 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο Berghof, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945.

Τότε πιστεύεται ότι το ρολόι μεταπωλήθηκε και πέρασε από διάφορα χέρια.

Άλλα κομμάτια της δημοπρασίας περιελάμβαναν ένα φόρεμα που ανήκε στη σύζυγο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, υπογεγραμμένες φωτογραφίες αξιωματούχων των Ναζί και ένα κίτρινο ύφασμα με το Αστέρι του Δαβίδ και τη λέξη «Jude», που στα γερμανικά σημαίνει Εβραίος.

Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, οι Ναζί ανάγκασαν τους Εβραίους να φορούν τα κίτρινα αναγνωριστικά ως περιβραχιόνια ή κονκάρδες.

Advertisement

Μια ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν 34 επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων χαρακτήρισαν την δημοπρασία «απεχθή» καλώντας να ματαιωθεί, κάτι που δεν έγινε.

Ο Ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης είπε ότι η συναλλαγή «συμβάλλει σε όσους εξιδανικεύουν αυτό που αντιπροσώπευε το ναζιστικό κόμμα».

«Είτε καλή είτε κακή ιστορία, αυτή πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε στην Deutsche Welle η Αντιπρόεδρος του οίκου, Μίντι Γκρίνσταϊν. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη».

Advertisement

Τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Χίτλερ όντως φορούσε το ρολόι.

Αλλά μια αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ.

Παρά το γεγονός ότι το ρολόι πωλήθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, έπεσε κάτω από την εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών που το υπολόγιζε από 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Deutsche Welle.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: