Πόσα χρήματα θα είχατε κερδίσει, αν επενδύατε 1.000 δολάρια στην Tesla πριν δέκα χρόνια

Advertisement

Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, πούλησε 7,92 εκατομμύρια μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας του, αξίας περίπου 6,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 5ης και 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με μια σειρά πρόσφατων αρχείων της SEC.

Στις 9 Αυγούστου, οι μετοχές της Tesla αποτιμούνταν σε περίπου 850 δολάρια η κάθε μία, στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Advertisement

Η τιμή αυτή έχει πέσει λίγο περισσότερο από 9% από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης της 4ης Αυγούστου, όταν οι μετοχές της άξιζαν 938 δολάρια η κάθε μία.

Το CNBC υπολογίζει πόσα θα είχε κερδίσει κάποιος, αν είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην Tesla πριν από ένα χρόνο, πριν από πέντε χρόνια και πριν από δέκα χρόνια αντίστοιχα.

Έτσι αν κάποιος είχε επενδύσει στην Tesla 1.000 δολάρια στις 11 Αυγούστου 2021, έναν χρόνο αργότερα θα είχε κέρδος 23%, δηλαδή περίπου 1.230 δολαρίων.

Advertisement

Αν πάλι είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια πριν από πέντε χρόνια, στις 11 Αυγούστου 2017, τώρα η επένδυσή σας θα είχε αξία περίπου 12.160 δολάρια.

Αν τέλος, είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στις 11 Αυγούστου 2012 και περιμένατε μία δεκαετία, τώρα θα είχατε περίπου 145.341 δολάρια.

Η τελευταία πώληση του Musk έρχεται παρά την ανακοίνωσή του νωρίτερα φέτος πως «δεν σχεδιάζονταν περαιτέρω πωλήσεις μετοχών της Tesla», αφότου πούλησε μετοχές της εταιρείας του αξίας περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Απρίλιο.

Advertisement

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτή την τελευταία κίνηση; Ο δισεκατομμυριούχος λέει ότι οφείλεται στη συνεχιζόμενη νομική διαμάχη του με το Twitter.

«Στην (ελπίζουμε απίθανη) περίπτωση που το Twitter αναγκάσει αυτή τη συμφωνία να κλείσει *και* κάποιοι εταίροι δεν τα καταφέρουν, είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια επείγουσα πώληση μετοχών της Tesla», έγραψε στο Twitter ο Musk, αφού απάντησε ναι σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει τελειώσει με την πώληση μετοχών.

Τον Απρίλιο, ο Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξαγοράσει το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Στις 10 Αυγούστου, οι μετοχές του Twitter αποτιμούνταν σε περίπου 44 δολάρια η κάθε μία στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Μια μετοχή του Twitter είχε αποτιμηθεί σε περίπου 45 δολάρια στις 14 Απριλίου, όταν ο Musk έκανε την ανακοίνωσή του.

Advertisement

Μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX ενημέρωσε το Twitter ότι σκφτόταν να ακυρώσει τη συμφωνία.

Σε επιστολή τους προς την εταιρεία, οι δικηγόροι του Μασκ ισχυρίστηκαν ότι το Twitter απέτυχε να παράσχει τις πληροφορίες που θα του επέτρεπαν να προβεί σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για τους ψεύτικους και ανεπιθύμητους λογαριασμούς στην πλατφόρμα.

Το Twitter αποκάλεσε την προσπάθεια του Μασκ να οπισθοχωρήσει από τη συμφωνία «υπόδειγμα υποκρισίας» και δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του «στερούνται κάθε βάσης», σύμφωνα με την καταγγελία που κατέθεσε η εταιρεία.

Advertisement

Αν και ο Μασκ πιέζει τώρα για μια δημόσια συζήτηση με τον CEO του Twitter, Parag Agrawal, ο επικεφαλής του ιστότοπου δήλωσε ότι σκοπεύει να αφήσει τα δικαστήρια να αποφασίσουν για την τύχη αυτής της συμφωνίας, με μία δίκη που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Αν ασχολείστε με το χρηματιστήριο, φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας πριν επενδύσετε και να θυμάστε ότι η απόδοση μιας μετοχής στο παρελθόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη μελλοντικών κερδών.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: