Μαρουσάκης για τον καιρό: «Πιο δύσκολο το επόμενο 48ωρο – Μεγάλη προσοχή σε πλημμύρες και κεραυνούς»

Advertisement

Σε εξέλιξη είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα διαρκέσει στη χώρα μας μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι βροχές και οι καταιγίδες θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή και την ίδια στιγμή, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες σε όλη τη χώρα και ειδικά στα ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

«Για τη Δευτέρα το μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας ήταν αυτό που είδαμε. Στην οι βροχές και οι καταιγίδες που ξέσπασαν στην Αττική ουσιαστικά εκτόνωσαν την κατάσταση γι’αυτό είδαμε και την εναλλαγή σε ηλιοφάνεια.

Advertisement

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο σήμερα από τις έντονες βροχοπτώσεις ήταν η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Στερεά, το Δυτικό και Βόρειο Αιγαίο».

Οσον αφορά την αυριανή ημέρα, ο κ. Μαρουσάκης τόνισε: «Για την Τρίτη περιμένουμε ακόμη πιο πολλές βροχές σε όλα τα ηπειρωτικά, σε δυτικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Κρήτη», όμως, όπως εξηγεί τα φαινόμενα που θα προβληματίσουν περισσότερο έρχονται στα επόμενα 24ωρα.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη, καθώς φαίνονται ακόμη πιο ακραία φαινόμενα και θα επηρεαστεί σχεδόν ολόκληρη η χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «…από την Παρασκευή φαίνεται να περιορίζονται τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά και το Σαββατοκύριακο θα είναι εξασθενημένη η αστάθεια».

Advertisement

Πάντως, ο κ. Μαρουσάκης προειδοποιεί για τα πιο σοβαρά φαινόμενα που γίνονται επικίνδυνα ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή: «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το χαλάζι, αλλά και τους κεραυνούς, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και από τα πλημμυρικά φαινόμενα και ειδικά σε περιοχές με φράγματα, ποτάμια και λίμνες, όπου η στάθμη μπορεί να αυξηθεί απότομα».

Καλό… χειμώνα με το καλημέρα

Η εβδομάδα άλλωστε ξεκίνησε με τον καρό να λέει «καλό χειμώνα» με το καλημέρα. Καθώς από το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισε να θυμίζει φθινόπωρο, αφού σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν σταδιακά βροχές, καταιγίδες, ακόμη και παροδικές χαλαζοπτώσεις.

Τα ισχυρά φαινόμενα της κακοκαιρίας ξεκίνησαν από τη Μακεδονία, αλλά το μεσημέρι έγιναν αισθητά και στην Αττική. Οι πρώτες μπόρες έπεσαν στα βόρεια προάστια και μέσα σε λίγα λεπτά επεκτάθηκαν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

Advertisement

Από το πρωί όμως, το σκηνικό του καιρού άρχισε να αλλάζει, με καταιγίδες να εκδηλώνονται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Χαλκιδική, τοπικά στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει αυτή την ώρα το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν σταδιακά από τα δυτικά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, προβλέπεται από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν, όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Advertisement

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, προβλέπεται από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Advertisement

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: