Φθινόπωρο και την Πέμπτη με ισχυρές καταιγίδες – «Πνίγηκε» στη βροχή η Αττική

Φθινόπωρο και την Πέμπτη με ισχυρές καταιγίδες – «Πνίγηκε» στη βροχή η Αττική
Advertisement

Κακοκαιρίας συνέχεια την Πέμπτη, με τα έντονα φαινόμενα να εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι εγκλωβισμένοι στα οχήματα και οι πτώσεις δέντρων είναι ενδεικτικά στοιχεία του μεγέθους της καιρικής αστάθειας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη ενώ η υποχώρηση των φαινομένων θα αρχίσει από την Παρασκευή το απόγευμα.

Advertisement

Πού έπεσε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής – 50.000 κεραυνοί μέχρι το απόγευμα

Αξιοπρόσεχτα δεδομένα για τον καιρό δημοσιοποίησε το meteo. Σύμφωνα με αυτά, η ποσότητα βροχής που έπεσε ήταν πολύ μεγάλη όπως και οι κεραυνοί που έφτασαν τους 50.000.

Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν για ακόμα μια μέρα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην χώρα μας ήταν ίσο με 102 χιλιοστά και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο.

Advertisement

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63χιλιοστά.

Παράλληλα στην χώρα μας το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς εώς τις 17:00, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε 128 κλήσεις.  Στην Αττική έγιναν 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων, και 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έγιναν 32 κλήσεις, εκ των οποίων 24 για αντλήσεις υδάτων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Advertisement

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων δύο για αντλήσεις υδάτων και μία για πλύση οδοστρώματος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων και 3 για κοπές δέντρων.

Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), έγιναν 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στη Μύκονο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στην Άνδρο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Οι επτά περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Μήνυμα από το 112 εστάλη σε επτά παραθαλάσσιες περιοχές.

Advertisement

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση, αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο στις παραθαλάσσιες περιοχές σε: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη & Κεντρική Μακεδονία, νησιά Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Advertisement

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: