25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τα βασικά πρόσωπα- και πώς άλλαξαν για πάντα οι ζωές τους

25 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τα βασικά πρόσωπα- και πώς άλλαξαν για πάντα οι ζωές τους
Advertisement

Ο χρόνος σταμάτησε για λίγο στις 31 Αυγούστου 1997, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο σε όσους οι ζωές τους ήταν συνυφασμένες με την δική της.

Advertisement

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ξεκινούσε ένα νέο κεφάλαιο μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά η ζωή της τελείωσε με τραγικό τρόπο στις 31 Αυγούστου 1997, όταν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σκοτώθηκαν η ίδια και δύο ακόμη άτομα, ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός Ανρί Πολ. Ήταν 36 ετών.

«Υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες στιγμές στην ιστορία. Θυμάμαι πού βρισκόμουν με την παραμικρή λεπτομέρεια όταν έμαθα για την Νταϊάνα», λέει η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward, η οποία γνώριζε προσωπικά την Νταϊάνα. «Επηρέασε τους πάντες».

Ακόμη και 25 χρόνια αργότερα, η κληρονομιά της πριγκίπισσας Νταϊάνα συνεχίζει να επηρεάζει όσους οι ζωές τους ήταν συνυφασμένες με την δική της.

Advertisement
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα φτάνει στο γυμναστήριό της στις 20 Νοεμβρίου, την ημέρα που προβλήθηκε η αμφιλεγόμενη συνέντευξή της στο BBC

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ επικρίθηκε για τη σιωπή της τις ημέρες που ακολούθησαν το θάνατο της Νταϊάνα, αλλά μίλησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Σεπτεμβρίου τόσο ως «η βασίλισσά σας» όσο και «ως γιαγιά».

Αν και είναι συνήθως απόμακρη, έχει αποδείξει την ικανότητά της να «τσαλακώνεται», ειδικά τα τελευταία χρόνια συμμετέχοντας σε κωμικά σκετς, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 με τον Τζέιμς Μποντ και στον κινηματογράφο με τον αρκούδο Paddington για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι.

«Η βασίλισσα μπορεί πλέον να δει ότι η κληρονομιά της Νταϊάνα είναι μια τεράστια δύναμη για το καλό», λέει η Seward.

Advertisement

Πρίγκιπας Κάρολος

Ο Άντριου Μόρτον, βιογράφος της Νταϊάνα, λέει ότι παρά τα πολλά επιτεύγματα του πρίγκιπα Καρόλου ως ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας, ο πρώτος του γάμος θα τον «στοιχειώνει για πάντα».

«Ακριβώς όπως ο Ερρίκος Η’ μνημονεύεται για τις έξι συζύγους του, ο πρίγκιπας Κάρολος μνημονεύεται για την πρώτη του σύζυγο», λέει. «Θα τον στοιχειώνει για πάντα. Η ζωή του έχει καθοριστεί από τον γάμο του».

Πριγκίπισσα Νταϊάνα και πρίγκιπας Κάρολος. Ένα φιλί μετά από αγώνα πόλο στο Cirencester.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν 15 ετών όταν πέθανε η μητέρα του. Σήμερα, ως 40χρονος σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, συνεχίζει την κληρονομιά της Νταϊάνα – από την υποστήριξη των σκοπών της μέχρι την προσέγγιση ως πατέρας του πρίγκιπα Τζορτζ, 9 ετών, της πριγκίπισσας Σάρλοτ, 7 ετών, και του πρίγκιπα Λούις, 4 ετών.

Advertisement

Η πρόσφατη απόφασή του να μετακομίσει με την οικογένειά του από το Λονδίνο στην εξοχή του Ουίνδσορ αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Νταϊάνα να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ανατροφή.

«Ο Ουίλιαμ είναι το ζωντανό παράδειγμα της μητέρας του», λέει ο πρώην σωματοφύλακας της Νταϊάνα, Ken Wharfe.

31 Αυγούστου 1997. Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε σήραγγα του Παρισιού. Η Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα

Πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι ήταν μόλις 12 ετών όταν περπάτησε πίσω από το φέρετρο της μητέρας του κατά τη διάρκεια της κηδείας της, κάτι για το οποίο αργότερα διαμαρτυρήθηκε.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητηθεί από οποιοδήποτε παιδί να το κάνει αυτό, σε καμία περίπτωση», δήλωσε το 2017.

Advertisement

Ο Χάρι, 37 ετών σήμερα, έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «γιο της μητέρας μου», τιμώντας την πριγκίπισσα Νταϊάνα μέσω φιλανθρωπικών δράσεων αλλά της οικογένειάς του.

«Ο Χάρι έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι σε κάθε απόφαση που έχει πάρει σκέφτεται πάντα τη μητέρα του», λέει ο Μόρτον. «Η απόφασή του να πάει στην Αμερική – ένιωθε ότι τον παρακολουθούσε και του έλεγε «μπράβο»».

Νταϊάνα, Χάρι και Ουίλιαμ σε πάρκο ψυχαγωγίας τον Απρίλιο του 1993.

Τσαρλς Σπένσερ

Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα κατακεραύνωσε τη βασιλική οικογένεια και τον Τύπο για τη μεταχείριση της Νταϊάνα στον επικήδειό του και συνεχίζει να την υπερασπίζεται.

Ο Τσαρλς Σπένσερ, 58 ετών σήμερα, ζήτησε πρόσφατα να διεξαχθεί αστυνομική έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος του BBC Μάρτιν Μπασίρ για να εξασφαλίσει την περιβόητη συνέντευξη της Νταϊάνα στο Panorama.

Advertisement

Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης

Ο κόσμος κατηγόρησε σε μεγάλο βαθμό την Καμίλα και τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Ωστόσο, το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005 και η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε την επιθυμία της η Καμίλα να είναι γνωστή ως «βασιλική σύζυγος» όταν ο πρίγκιπας Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.

«Η ζωή της άλλαξε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο», λέει ο Μόρτον. «Ο θάνατος της Νταϊάνα την έβαλε ακριβώς στο συνταγματικό κέντρο της Βρετανίας».

Σάρα Φέργκιουσον

Η Fergie, όπως είναι γνωστή η Δούκισσα του Γιορκ, ερχόταν συχνά σε αντιπαράθεση με την κουνιάδα της: «Μας θεωρούσαν την αγία και την αμαρτωλή», δήλωσε στο People το 2021.

Advertisement

Όταν πέθανε η Νταϊάνα, η ήδη κατακερματισμένη βασιλική οικογένεια διαλύθηκε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας τη Σάρα εκτός. «Μου δίδαξε τόσα πολλά για τη δημόσια ζωή», δήλωσε η Fergie. «Ήταν τόσο γενναία».

Με την Σάρα Φέργκιουσον στο Ουίνδσορ, τον Ιούνιο του 1983.

Χασνάτ Καν

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο γεννημένος στο Πακιστάν καρδιοχειρουργός είχαν ένα αθόρυβο ειδύλλιο από το 1995 μέχρι λίγο πριν από το θάνατό της, καθώς δεν ένιωθε άνετα με τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Χασνάτ Καν, 64 ετών, μίλησε στην Daily Mail το 2021 εναντίον του Μπασίρ για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ώστε να εξασφαλίσει τη συνέντευξή του στο Panorama.

«Ένα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά της ήταν η ευαισθησία της», είπε. «Αργότερα συνειδητοποίησα ότι ο Μάρτιν επέλεξε αυτά τα τρωτά σημεία και τα εκμεταλλεύτηκε».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: