Ανεμβολίαστοι από γρίπη, απροστάτευτοι από υποπαραλλαγές – Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα από Σεπτέμβρη

Advertisement

Σαν να μην έφτανε η παραλλαγή Όμικρον, η οποία ήταν η αιτία να νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού το καλοκαίρι, και η εποχική γρίπη κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει νωρίτερα στην Ελλάδα νέο κύμα γρίπης, σε μια χρονική περίοδο όπου αναμένεται έξαρση του κοροναϊού.

Advertisement

«Φαίνεται πως θα έχουμε νωρίτερα φέτος στην Ελλάδα ένα κύμα γρίπης, καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν στη χώρα μας γύρω στον Δεκέμβριο, φέτος δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει από τον Οκτώβρη», ανέφερε, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Επισήμανε δε πως και το καλοκαίρι υπήρξαν στη χώρα μας σποραδικά κύματα γρίπης, κυρίως στα νησιά, λόγω της τουριστικής κίνησης.

Η γρίπη ξύπνησε από την «χειμερία νάρκη»

Οι περισσότεροι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως η μεταδοτική ασθένεια θα «ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη» των τελευταίων ετών κυρίως για δύο λόγους: Εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης αλλά και λόγω της εξασθένησης της ανοσίας έναντι του ιού.

Advertisement

Η επαλήθευση ήρθε σήμερα και από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ο οποίος εκτός ότι ανέφερε ενδείξεις αυξημένης διασποράς στη χώρα μας, τόνισε πως στο Νότιο Ημισφαίριο έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη πανδημικού κύματος της γρίπη για φέτος.

Ανεμβολίαστοι από γρίπη – Απροστάτευτοι από τις παραλλαγές

«Εκεί που επικεντρώνονται οι ανησυχίες μας είναι πως σε περίπτωση που ένα κύμα εποχικής γρίπης έρθει νωρίτερα στη χώρα μας, πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα βρεθούν εκτεθειμένοι στον ιό», ανέφερε ο κ. Γαργιαλιάνος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φυσικά περιμένουμε την συνύπαρξης γρίπης με την Covid-19.

Δεδομένου πως πέρσι ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, υπάρχει όντως το χρονικό διάστημα του ενός μήνα όπου πολίτες που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κοροναϊού, παραμένουν απροστάτευτοι.

Advertisement

Σε εγρήγορση ειδικοί – Η μάσκα το καλύτερο μέσο προστασίας

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένουν καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως δεν έχει συζητηθεί, ούτε έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με πηγές μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή μία έξαρση, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια που να οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση.

«Η χρήση μάσκας παραμένει βασικό εργαλείο τόσο για την προστασία από τον κοροναϊό, όσο και από την εποχική γρίπη», συμπληρώνει ο διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής υπενθυμίζοντας πως παρ΄ότι η γρίπη και ο κοροναϊός έχουν κοινό τρόπο μετάδοσης, δεν έχουν κανένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό κι έτσι κάποιος που κόλλησε κοροναϊό, μπορεί να μολυνθεί από την γρίπη και το αντίθετο.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και το υπουργείο Υγείας παραμένουν σε εγρήγορση παρακολουθώντας πως εξελίσσεται η διασπορά της γρίπης και του κοροναϊού στη χώρα μας και τονίζοντας πως ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση κυρίως στις ευπαθείς ομάδες αλλά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένουν τα βασικά όπλα κατά των δύο ασθενειών.

Στόχος του ΕΟΔΥ μάλιστα για το επόμενο διάστημα θα είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού (και ειδικά των ευπαθών ομάδων) σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό καθώς φαίνεται πως το φετινό κύμα εποχικής γρίπης θα είναι εντονότερο από τα περασμένα έτη.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: