Λιθόκερος: Εμφανίστηκε ξανά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης

Λιθόκερος: Εμφανίστηκε ξανά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης
Advertisement

Το γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο με το ισχυρό και επώδυνο δάγκωμα, που ονομάζεται Λιθόκερος, εμφανίστηκε στα Νέα Πλάγια και στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε λουόμενη στα Νέα Πλάγια, το έντομο, 10 εκατοστών, πετάχτηκε μέσα από το νερό και κατατρόμαξε το μικρό της αγόρι την ώρα που κολυμπούσε.

Advertisement

Το παιδί στάθηκε τυχερό, καθώς ο λιθόκερος δεν το δάγκωσε, παρά μόνο το ακούμπησε, ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας, πρόκειται έτσι κι αλλιώς για μία καθ’ όλα δυσάρεστη εμπειρία.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis – Belostomatidae, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών.

Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.

Advertisement

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως λιθόκερος είχε εντοπιστεί τόσο πέρυσι στη Λάρισα, πρόπερσι στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ το 2019 είχε τσιμπήσει και ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: