«Οταν τελειώσει η υπομονή μας θα γίνουν τα απαραίτητα» – Νέα απειλή από Ερντογάν κατά της Ελλάδας

«Οταν τελειώσει η υπομονή μας θα γίνουν τα απαραίτητα» – Νέα απειλή από Ερντογάν κατά της Ελλάδας
Advertisement

Εκτός κάθε διπλωματικού και -ιδιαίτερα- συμμαχικού πεδίου έχει βγει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στο κρεσέντο των απειλών του εναντίον της Ελλάδας, μίας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί πλέον άμεσα με εισβολή την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του από τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα προκαλεί με τις κινήσεις της και ότι αν εξαντληθεί η υπομονή του, «θα έρθει η λύτρωση» και «θα γίνουν τα απαραίτητα».

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο. Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι είπα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν θα έρθει η ώρα.

Γιατί; Έχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά, και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, υπάρχει τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση.

Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Οταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα ραντάρ είναι ένα θέμα. Τέτοια βήματα δεν είναι καλός οιωνός».

Advertisement

Είχε χάσει το μέτρο από νωρίς…

Εξάλλου, το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τις καταδίκες για τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, συνέχισε στον ρυθμό των απειλών κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα και με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που θα κάνει σε βαλκανικές χώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι απειλές του Ερντογάν

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απείλησε ξανά την Ελλάδα με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ειδικότερα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Advertisement

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ευχαρίστησε την κ. Čaputová για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Advertisement

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης την κ. Čaputová για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: