Οκτώ λόγοι που τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, σύμφωνα με τους παιδιάτρους

Οκτώ λόγοι που τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, σύμφωνα με τους παιδιάτρους
Advertisement

Καθώς πλησιάζει η εφετινή αντιγριπική περίοδος, και με τη θερινή έξαρση της γρίπης να είναι ακόμη πρόσφατη, οι Έλληνες παιδίατροι καλούν τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά έναντι των ιών της εποχικής αυτής νόσου.

Όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και το προηγούμενο διάστημα, η απουσία των ιών της γρίπης από τον επιδημιολογικό χάρτη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της απόλυτης κυριαρχίας του κορωνοϊού, πρέπει να μας θέτει σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο αιφνίδιο ξέσπασμά της.

Advertisement

Η ενίσχυση του οργανισμού όλων των παιδιών ηλικίας 6 μηνών και άνω, με το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των δύο φορέων, ο καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και ο παιδίατρος, κ. Κώστας Νταλούκας, αντίστοιχα, με κοινή ανακοίνωση συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών, για τους εξής λόγους:

1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%).

2. Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Advertisement

3. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά από αυτά όμως θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

4. Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.

5. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά την σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.

6. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.

7. Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για την γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.

Advertisement

8. Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης.

Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και που δεν έκαναν το εμβόλιο της γρίπης.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: