Τεράστια διάκριση: Ελληνίδα επιστήμονας έκανε την πρώτη επέμβαση σε ασθενή με Αλτσχάιμερ, με χρήση υπερήχων

Τεράστια διάκριση: Ελληνίδα επιστήμονας έκανε την πρώτη επέμβαση σε ασθενή με Αλτσχάιμερ, με χρήση υπερήχων
Advertisement

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη αναίμακτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από την ομάδα της Καθηγήτριας Βιοιατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Ελίζας Κονοφάγου.

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους.

Advertisement

Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο επίτευγμα με επικεφαλής της ομάδας την Ελληνίδα επιστήμονα, Ελίζα Κονοφάγου. Η Ελληνίδα με καταγωγή από την Πρέβεζα, γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά έζησε τα μαθητικά της χρόνια στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Ελληνίδα ερευνήτρια, Ελίζα Κονοφάγου

Αφού αποφοίτησε το 1989 από τη Βαρβάκειο Σχολή, η δρ. Κονοφάγου σπούδασε Χημεία και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 6 [Universite de Paris VI], έλαβε το δίπλωμά της το 1992 και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακό στο Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου ενώ πήρε το διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Μηχανική το 1999 από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας.

Ακολούθησαν μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Harvard, όπου και έγινε λέκτορας, ενώ το 2003 εκλέχθηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως και επίσης στο τμήμα Ακτινολογίας του πανεπιστημίου Columbia κατέχοντας τιμητικές θέσεις και στις δύο σχολές.

Advertisement

Σήμερα διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με Αλτσχάιμερ στη Νέα Υόρκη, ανοίγει το δρόμο σε αυτή τη νέα μέθοδο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε ασθενείς με ανίατες νευρολογικές παθήσεις όπως το Πάρκινσον, καρδιακές αρρυθμίες, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Σε συνέντευξή της, η Δρ. Κονοφάγου εξήγησε, μεταξύ άλλων: «Το έργο της ομάδας μου συμπεριλάμβανε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.

Advertisement

Από φυσική ακουστικών κυμάτων, συνδυασμό υπερηχητικών συστημάτων με νευροπλοηγούς αλλά και κατανόηση των επιδράσεων του υπερήχου σε συνδυασμό με φυσαλίδες πάνω στον εγκεφαλικό ιστό. Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τη μέθοδό μας. Το δικό μας πρωτότυπο σύστημα οδήγησε στο άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ασθενή. Έγινε εκτός του μαγνητικού τομόγραφου, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων. Αυτά ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Εξαιτίας, όμως, αυτού του φραγμού, δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχει παρατηρήσει η ειδικός και στο Πάρκινσον, όπου «έχουμε δεi ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει, τουλάχιστον 2 με 7 φορές περισσότερο, στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα με αναπλήρωση της μορφολογίας και λειτουργικότητας των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον».

Advertisement

Η μη επεμβατική τεχνική της που έχει την έγκριση του FDA δημοσιεύτηκε καταρχήν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», όταν η επιστημονική ομάδα της έδειξε σε 55 ασθενείς με διαφορετικές μορφές αρρυθμίας ότι η νέα μέθοδος μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να θεραπευθούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά, όμως οι γιατροί πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποιες ακριβώς περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς.

Σήμερα οι περισσότερες αρρυθμίες ανιχνεύονται μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο όμως δεν είναι πάντα ακριβές, ενώ αφήνει και περιθώρια για υποκειμενική ερμηνεία εκ μέρους του γιατρού.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: